Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

odgovorio i epidemiolozima

Beroša ne brine toliko rast broja novozaraženih, nego jedna druga stvar: 'Upitno je hoće li se oni oporaviti'

Beroša ne brine toliko rast broja novozaraženih, nego jedna druga stvar: 'Upitno je hoće li se oni oporaviti'
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Hrvatska stigla je stigla na četvrto mjesto po broju smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu da, prateći brojeve novoboljeih od koronavurusa i opterećenost bolničkog sustava, imamo dobar trend kad je riječ o broju hospitaliziranih i otpuštenih iz bolnica te broju bolesnika na respiratoru.

"Danas smo imali 341 novoboljelog. Ono što je za mene kao ministra daleko važniji podatak je broj hospitaliziranih, broj novozaprimljenih i otpuštenih te broj osoba na respiratoru, jer to ukazuje na opterećenost zdravstvenog sustava. Danas imamo 299 osoba na bolničkom liječenju, od jučer su hospitalizirane 33 nove, a 38 osoba je otpušteno. To je dobar trend jer ako bi brojevi bili drugačiji ukazivali bi na povećani broj osoba koje tretiramo", rekao je Beroš uoči sjednice vlade.

Imamo 24-ero bolesnika na restpiratorima, dvoje novih od jučer,i to nije dobro jer je upitno hoće li se oporaviti ili ne, kazao je.

Vezana vijest

Stožer civilne zaštite

Po smrtnosti smo porasli i četvrti smo na 100.000 stanovnika na ljestvici Europskog centa za prevenciju bolesti (ECDC). "To nije dobro, ali analizirajući te podatke s epidemioloziima i infektolozima zaključili smo da je to u vezi s velikim brojem novooboljelih u posljednje vrijeme, s brojem hospitaliziranih i onih koji su na respiratoru", kazao je Beroš.

"Najviše možemo napraviti sami. Znamo način na koji se možemo boriti protiv epidemijie i to poštivati", rekao je.

Vezano uz zahtjeve epidemiologa da u samoizolaciju idu samo zdravstveni djelatnici, Beroš je rekao kako je to mišljenje pojedinih epidemiologa, a odluku o tome mora donijeti struka.

Upitan za liječenje ostalih bolesti, Beroš je naglasio kako covid-19 moramo imati u fokusu, ali ne smijemo zanemariti ostale zdravstvene potrebe, kronične, onkološke bolesti.

"U kontekstu novog normalnog pokušavamo iz dana u dan slati upute i promišljati kako adekvatno odgovoriti. Nije lako i jednostavno jer mogući unos virusa u zdravstveni sustav ugrožava ne samo zdravstvene djelatnike nego i druge bolesnike".

Što se tiče cjepiva, Beroš kaže kako je veliko pitanje kada će se doći do cjepiva protiv koronavirusa koje će biti sigurno i učinkovito.

"Ovo što su napravili u AstraZeneci dobar je primjer jer su uočili nepravilnosti koje treba ispitati", kazao je Beroš u povodu objave farmaceutske kompanije AstraZeneca koja je objavila da pauzira ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon "neobjašnjive bolesti jednog od sudionika".

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!