Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

brzo pregledan

Prvi takav slučaj u svijetu: Dojenče dobilo cjepivo protiv Covida umjesto protiv hepatitisa

Prvi takav slučaj u svijetu: Dojenče dobilo cjepivo protiv Covida umjesto protiv hepatitisa
Shutterstock

U Turskoj se trenutačno primjenjuju dva cjepiva, BioNTech-Pfizerovo i CoronaVac.

Jednomjesečno dijete pogreškom je cijepljeno u Turskoj protiv covida-19, ali je dobro, rekao je u četvrtak liječnik koji ga prati, što je prvi poznat slučaj cijepljenja dojenčeta u svijetu koji je uznemirio javnost.

"Jednomjesečno dojenče u srpnju je pogreškom cijepljeno protiv covida-19, umjesto protiv hepatitisa", rekao je za AFP dječji infektolog s Egejskog sveučilišta Zafer Kurugol koji prati malenog.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao cjepivo u okolici Izmira odmah uvidio pogrešku i obavijestio nadležne. Dijete je odmah prevezeno u sveučilišnu bolnicu u Egeju, gdje je pregledano i praćen mu je srčani ritam.

Liječnici su ga pratili tjedan dana i nisu otkrili nikakve negativne posljedice.

Vezana vijest

beba

"Napustio je bolnicu potpuno zdrav, kakav je i došao (...) Nije imao ni nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput povišene temperature. Majka ga je nastavila dojiti", rekao je Kurugol.

Djetešce kojemu su danas 4 mjeseca je zdravo i liječnici ga redovito pregledavaju.

Pretrage su pokazale da je razvio antitijela na covid-19, dodao je infektolog koji nije htio reći kojim je cjepivom dijete cijepljeno.

U Turskoj se trenutačno primjenjuju dva cjepiva, BioNTech-Pfizerovo i CoronaVac.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na upit agencije France Presse rekla da ispitivanja još traju, ali da "treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom djelovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod djece te o profilu neštetnosti cjepiva među djecom, kako bi se utvrdile prednosti i rizici cijepljenja" mladih osoba.

Tvrtka Pfizer je ovog tjedna objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vodi obuhvaćena i djeca od šest mjeseci naviše.

Jedini podatci koje je Pfizer dosad objavio odnose se na cijepljenje djece od 5 do 12 godina protiv covida. Kurugol je na televiziji izjavio da je "veći broj" dojenčadi pogrješkom cijepljen protiv covida u zdravstvenim ustanovama i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.

Tursko ministarstvo zdravstva najavilo je administrativnu istragu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!