Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

'Nije htio terapiju'

Ubrzo umro od covida: 'Skinuo je masku s kisikom, otkopčao se s monitora, izvadio kanilu, preko balkona napustio bolnicu'

Ubrzo umro od covida: 'Skinuo je masku s kisikom, otkopčao se s monitora, izvadio kanilu, preko balkona napustio bolnicu'
Jonathan Hayward, AP, Canadian Press,

Iz bolnice "Fran Mihaljević" objavili su detalje incidenta sa 53-godišnjim pacijentom koji je u ponedjeljak otišao iz bolnice, da bi ga u utorak našli mrtvog

Ravnateljstvo Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" priopćilo je detalje slučaja 53-godišnjeg pacijenta koji je prekjučer napustio bolnicu u kojoj su ga spojili na kisik, da bi dan poslije bio pronađen mrtav.

"U konkretnom slučaju pacijent je skinuo masku s kisikom s lica, otkopčao se s monitora, izvadio postavljenu intravensku kanilu, otvorio balkonska vrata u sobi te preko vanjskih stuba samovoljno napustio bolničko liječenje", objavili su iz bolnice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ranije tokom dana RTL.hr objavio je da je riječ o muškarcu iz okolice Samobora, koji je u ponedjeljak zaprimljen u bolnicu zbog teških simptoma covida, da bi ubrzo iz bolnice otišao, a već sutradan da bi ga pronašli mrtvog u naselju Hoto Ville. U njegovom traženju sudjelovala je i policija nakon što je bolnica raspisala potragu za njim.

Medicinari iz Hitne 35 minuta su ga pokušavali oživjeti, očito bez uspjeha.

Iz "Frana Mihaljevića" danas su objavili da su 53-godišnjaka oboljelog od covida zaprimili na Hitnom prijemu i ponedjeljak, da su mu potom rendgenski snimili pluća i, vidjevši da mu je stanje takvo da ga moraju zadržati na liječenju, oni su to i učinili.

Vezana vijest

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic

U 15.30, navode dalje, bio je u jedinici za izolaciju, gdje su mu još jednom izmjerili vitalne funkcije, obavili daljnje ranije predviđene pretrage, uveli mu kanilu u venu i postavili na monitor kako bi mu pratili stanje:

"Pacijent odmah naglašava da ne želi primati terapiju, a u 16.10 medicinsko osoblje odjela primijetilo je da pacijent nije u bolesničkom krevetu. Nakon nekoliko minuta, kada pacijenta nisu našli niti u drugim sobama i prostorijama odjela, pozvana je dežurna liječnica da kontaktira pacijenta na mobitel."

Vezana vijest

ivana latovljev

"Pacijent navodi da nije teško bolestan, vozi se osobnim automobilom kući i odbija se vratiti u Kliniku. Nakon toga obaviještena je nadležna policijska postaja čiji djelatnici promptno dolaze u Kliniku i uzimaju potrebne podatke o pacijentu", opisali su što se dalje događalo u bolnici.

Što se tiče nastavka priče koja je ubrzo završila smrću 53-godišnjeg pacijenta, taj dio je poznat odra nije.

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" navode i to da njihova bolnica "nije zatvorska ustanova, tako da praktički svaki pacijent koji se hospitalizira, ukoliko mu to fizičko stanje dozvoljava, može samovoljno napustiti Kliniku". 

Vezana vijest

kardinal Raymond Burke, Davor Ivo Stier, Vice Batarelo

"U Klinici postoji Protokol o samovoljnom napuštanju bolničkog liječenja gdje između ostalog stoji: 'Pacijent ima pravo samovoljno napustiti stacionarnu zdravstvenu zaštitu (Kliniku), osim u slučajevima kada bi to štetilo njegovu zdravlju i zdravlju i sigurnosti drugih osoba (propisano posebnim zakonom)'", istaknuli su u objašnjenju situacije u kojoj je oboljeli od covida sam otišao s liječenja.

Ipak, dodaju:

"Ako pacijent samovoljno napusti Kliniku, a radi se o slučaju kada napuštanjem zdravstvene ustanove može ugroziti vlastiti život i zdravlje ili život i zdravlje drugih osoba, zdravstveni djelatnik će bez odgađanja obavijestiti nadležnu policijsku upravu."
To je bila točno ovakva situacija. Stoga u priopćenju zaključuju:

"Medicinsko osoblje je odmah poduzelo sve potrebne mjere u tim situacijama."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!