Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

Prijedlog za nove mjere

Šef njemačke liječničke komore: 'Morali bismo uvesti lockdown samo za necijepljene! Jer ovo je pandemija necijepljenih'

Šef njemačke liječničke komore: 'Morali bismo uvesti lockdown samo za necijepljene! Jer ovo je pandemija necijepljenih'
Pixsell/Ilustracija

RH je uspjela cijepiti 47% stanovništva, puno manje od njemačkih 69,3%. Dnevno na milijun stanovnika u Njemačkoj umre 6 puta manje ljudi nego u RH

Njemačka trenutno na tjednoj razini razmjerno broju stanovnika ima nekoliko puta manje umrlih od covida u odnosu na, primjerice, jednu Hrvatsku. O postotku cijepljenog stanovništva da se ne govori.

Unatoč tome, tamošnje medicinske i liječničke organizacije i agencije, kao i političke vlasti, pogoršanje epidemiološkog stanja vide kao dovoljno ozbiljno da se razmišlja o novim epidemiološkim mjerama. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Savezne liječničke komore Klaus Reinhardt u intervjuu za Der Spiegel bez uvijanja je iznio mjeru za koju smatra da bi bila opravdana i učinkovita:

"Moguće je da ćemo morati u slučaju daljnjeg rasta broja zaraženih provesti javnu raspravu o uvođenju lockdowna samo za necijepljene. Ja bih to smatrao opravdanim ako bio se radilo o tome da se osigura funkcioniranje bolničke zdravstvene skrbi."

Reinhardt je to izjavio u trenutku kad u Njemačkoj nitko ne smatra, s jedne strane, da bi uvođenje općeg lockdowna imalo smisla u trenutku kad je barem jednom cijepljeno 69,3 posto svog stanovništva, uključujući i djecu, dok s druge strane još je uvijek dovoljno necijepljenih da se delta varijanta koronavirusa ubrzano širi.

Vezana vijest

Alemka Markotić

Ukupno starijih od 12 godina, u Njemačkoj je barem jednom dozom cijepljeno 78 posto stanovništva.

Prema podacima nacionalnih epidemioloških službi, tjedni prosjek oboljelih na 100.000 stanovnika Njemačke na današnji dan je 139. U Hrvatskoj je to na današnji dan čak 537 oboljelih od covida tjedno na svakih 100.000 stanovnika. 

U posljednjih tjedan dana u Njemačkoj je dnevno prosječno umiralo od covida po 88 ljudi. U Hrvatskoj, pak, od covida posljednjih dana umire po 26 ljudi. Kako Njemačka ima dvadesetak puta više stanovnika od Hrvatske, u slučaju Njemačke to znači nešto malo više od jednog umrlog dnevno od covida na svakih milijun stanovnika.

Vezana vijest

split

U Hrvatskoj, nasuprot tome, ako bi se uzelo da naša zemlja ima 4 milijuna stanovnika, ovakve brojke bi značile 6,5 umrlih od covida dnevno na svakih milijun stanovnika, odnosno oko šest puta više nego u Njemačkoj.

Hrvatska je do danas uspjela cijepiti 47 posto stanovništva, puno manje od njemačkih 69,3 posto. Što se tiče predsjednika njemačke liječničke komore, glavnina problema u ovom trenutku, posljedično i opasnosti raspada zdravstvenog sustava, svodi se na cijepljenje:

"Pandemija je postala pandemija necijepljenih. U međuvremenu su svi dobili mogućnost cijepiti se i time steći jednu relevantnu razinu zaštite."

Rekao je da bi se mjerama ubuduće trebalo ići onoliko daleko koliko su bolnice i zdravstveni radnici opterećeni, kao i to da,  što se njega tiče, odgovornost uvelike sada ide na dušu necijepljenima koji su to mogli.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!