Ostani doma
Vijesti / Koronavirus

Budi li se savjest?

'Umjesto koronapartyja, cijepljenje party'? Samo jučer cijepljeno je 13.000 ljudi, od toga 6000 prvom dozom

Treći dan zaredom 26 umrlih i više od četiri tisuće novozaraženih u jednom danu. Još je 32 pacijenata od jučer završilo na respiratoru

Treći dan zaredom 26 umrlih i više od četiri tisuće novozaraženih u jednom danu. Još je 32 pacijenata od jučer završilo na respiratoru, što je dodatni alarm za nove mjere. Lockdowna, poručuju iz Stožera, neće biti, ali hoće usijanih telefona.   

Obiteljski su liječnici dobili nalog da moraju nazvati starije od 65 te ih pozvati na cijepljenje. Jer još trećina njih to nije učinila. Zorana Čičak Kulić za RTL Danas:
1100 covid pozitivnih više nego prije tjedan dana. Strožih mjera nema, odgovor na divljanje brojki, poručuju iz Stožera, je cijepljenje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Jedina protuepidemijska mjera koja može zaustaviti eksploziju širenja je totalni lockdown, to nikome pa ni nama ovdje ne pada na pamet", kazao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Do sada je cijepljeno 56% odraslog stanovništva. Interes posljednjih dana raste, jučer je cijepljeno 13 tisuća ljudi, od kojih je oko 6 tisuća primilo prvu dozu. 

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević:

"Bili smo za primjer, sad nismo pred partyjem, sad smo pred tulumom ako ne shvatimo o čemu se radi, a vjerujem da ćemo shvatiti. Možemo umjesto 'korona-tuluma' imati cijepljenje-tulum kao što smo jučer vidjeli na velesajmu što je jako ohrabrujuće."

40 % starijih od 80 godina nije cijepljeno. Zato nova zadaća stiže liječnicima obiteljske medicine. U roku od 15 dana moraju nazvati i nagovoriti na cijepljenje sve svoje pacijente starije od 65 godina koji nisu cijepljeni. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je:

"Moraju ih nazvati i komunicirati situaciju oko cijepljenja. Nadalje, ako ne uspiju u daljnjem roku od 30 dana bilo putem patronažne službe ili svojih kućnih posjeta, moraju obavijestiti starije sugrađane o potrebi cijepljenja i činenici da to spašava živote."

O rezultatima će morati obavijestiti Ministarstvo zdravstva.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je:

"Mislimo da je to način kako možemo postići u toj dobnoj skupini a kasnije i u drugim dobni skupinama razinu procijepljenosti koja će pružiti veću zaštitu od ove bolesti."

Delta plus soj u Hrvatskoj nije potvrđen. Među zaraženima puno je učenika, tijekom prosinca trebalo bi stići odobrenje za cijepljenje djece od 5 do 11 godina. Rizična skupina su i trudnice.

"Što se tiče cijepljenja trudnica, ono za sada nije odobreno. Dakle ne postoji odobrenje niti s jednim registriranim cjepivom da se žene kad su u trudnoći cijepe. nakon što rode i dok doje mogu se cijepiti, dakle ne tijekom trudnoće, prije da, poslije da", kazala je Markotić.

Stožer poručuje da strože mjere uvijek postoje, a hoće li se i što koristiti, ovisit će o broju cijepljenih građana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!