Ostani doma
Mali biznisi

Biznisi koje ćete voljeti

'Umjesto da odemo na medeni mjesec posadili smo kupinjak, a svojim jagodama i kupinama tepam: Dobro jutro ljepotice'

'Umjesto da odemo na medeni mjesec posadili smo kupinjak, a svojim jagodama i kupinama tepam: Dobro jutro ljepotice'

Sve je započelo s kupinama, a danas uzgajaju i jagode, maline, sibirsku borovnicu te aroniju

Svakoga tjedna RTL.hr predstavljat će vam nove OPG-ove, male, inovativne i zanimljive tvrtke u vašim sredinama - male biznise koje ćete voljeti. Ovoga tjedna predstavljamo vam OPG Radić, čedo bračnog para Dragana i Anite iz Vrbove kod Slavonskog Broda.

Dok većina novopečenih bračnih parova nakon vjenčanja pohita na medeni mjesec bračni par Radić, Dragan i Anita, prije 12 godina pohitali su na svoje imanje kako bi posadili nasade kupina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Kupinjak je naš medeni mjesec", kroz smijeh započinje razgovor Dragan Radić, vlasnik OPG-a Radić kojeg smo ulovili tijekom branja jagoda. Da jagode krajem rujna su moguće, a kako Dragan ističe jagode mjesečarke slatke su kao med: "Ma kada ih stavite u kolač i on dobiva dušu".

A priča OPG-a Radić započinje 2008. godine kada su supružnici zasadili prve kupine. Danas uzgajaju i jagode, maline, sibirsku borovnicu te aroniju. Svi nasadi nalaze se na lokaciji zvanoj Bardan, nedaleko od Radićeve obiteljske kuće u Vrbovi.

Berry samo najbolje! 

Riječ je o blago nagnutoj površini prema jugu, kako je Dragan opisuje, koja je idealna za uzgoj jer su voćke cijeli dan obasjane suncem. 

Radići su se kroz godine specijalizirali u proizvodnji kupinova vina koje je zbog svog sastava pogodno za slabokrvne, rekonvalescentne te starije osobe. Osim prodaje plodova (kupina, jagoda, aronije) i vina, bave se i preradom voća u džemove, sirupe, sokove, rakiju i liker. Njihov je moto  - Berry samo najbolje! 

Kao i svi počeci, priča Dragan, ni njihovi nisu bili lagani i bili su puni zamki. Tako se prisjetio kada su kupili sve sadnice kupina pola kupina im se osušilo te su tada shvatili da nisu kupili kvalitetne sadnice, no danas su sve te početničke pogreške iza njih.

Rakija od aronije

Ponosan je na sve svoje proizvode, a kroz smijeh kaže to vam je kao i djecom, ipak ističe posebno ga veseli srebrna medalja na Cro-Agro održanom na Zagrebačkom velesajmu 2019. koju je dobio za rakiju od aronije.

Planova je puno, priča Dragan te otkriva da postoji želja da naprave destileriju i posade bazgu. Kako je Radić istaknuo, gaje ekološki pristup proizvodnji, svoje nasade gnoje prirodnim stajnjakom, te ujedno primjenjuju i integriranu zaštitu.

Kako otkriva prije dvije godine u uzgoju su počeli provoditi mikorizu, simbiozu korijena i micelija mikoriznih gljiva koja pojačava prehranu bilja, a rezultati su više nego vidljivi.

Smirenje uz zemlju

"Bujnost nasada je veća, sami plodovi su krupniji, a isto tako biljke su puno zdravije", objašnjava naš sugovornik, naglašavajući kako neizmjerno uživa u onome što radi te da ga bavljenje zemljom izuzetno smiruje i opušta. 
"Dijete sam Domovinskog rata, u invalidskoj sam mirovini, jer sam nastradao. Godinama sam pio tablete za spavanje, smirenje, za bolove. Otkako sam se okrenuo poljoprivredi i zdravom životu ništa ne koristim, pronašao sam mir i ispunjenje", objašnjava Dragan, dodajući da im je lockdown tijekom korone dosta naštetio.   

"Kako prodajemo naše proizvode na tržnici u tom razdoblju to nismo mogli, a i većinu naših proizvoda prodajemo na našem imanju, tako u tom razdoblju nismo imali kupaca", objašnjava Dragan. 

Kaže da se ne voli hvaliti svojim proizvodima, ali u ovom poslu mu je najdraže kada čuje pohvale zadovoljnih kupaca. Tako mu je dolazila jedna gospođa čak iz Zagreba, tijekom kemoterapije, samo kako bi kupila kupinovo vino jer je rekla da bolje nije pila. 

Kao doktor

Ima simpatičnih anegdota s kupcima: "Često me ispituju koliko smiju popiti kupinovog vina koliko puta, kao da sam doktor", kroz smijeh objašnjava Dragan, dodajući da sve svoje proizvode rade od svojih sirovina te da nema nikakvog 'muljanja' i zato i nemaju količinski puno proizvoda.   

"Treba poštivati prirodu, pružiti joj ljubav i ona će to cijeniti i znati vratiti. Tako ja svaki dan pozdravljam svoje maline  i kupine te sam im zahvalan za urod te im tepam: Dobro jutro ljepotice, baš lijepo mirišite, priča nam Dragan, dodajući da takvu ljubav onda zemlja i vraća. 

 

 

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!