Ostani doma
Mali biznisi

Marljivi Anđelići

Rade od jutra i ne staju ni u koroni: 'Mislili smo odustati sto puta, ali bili smo uporni'

Rade od jutra i ne staju ni u koroni: 'Mislili smo odustati sto puta, ali bili smo uporni'

Obitelj Anđelić poručuje kako će se nakon dobre 2020. godine, ove godine još bolje pripremiti

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o obitelji Anđelić  koja je proizvodnju započela prije nekih 20 godina s dva hektara zemlje u dolini Neretve.

Danas imaju oko dvije tisuće stabala mandarina, a uz to i male plantaže kupina i malina koje koriste za preradu. Uz samo voće, nude i brojne druge proizvode, između ostalog sok od mandarine, liker od višnje, džem od jagode i suhe smokve.

Slovensko tražište nakon studentske razmjene

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Samo mandarina, to nema sreće, to smo mi vidjeli odavno. Ali ako imate još neke dodatne ponude, onda ljudi to prepoznaju'', rekao je vlasnik OPG-a Perica Anđelić.

Obitelj Anđelić se aktivno bavi proizvodnjom mandarina, kupina, feferona, paprika i drugih poljoprivrednih kultura. U ponudi OPG-a Anđelić su i razni džemovi od kupina, marelica, malina, arancini, ušećereni bademi, prirodni voćni sokovi, kompoti i likeri. 

Osim hrvatskih i slovenski kupci mogu uživati u njihovim proizvodima. Njihov proboj na slovensko tržište počeo je nakon što je njihov stariji sin bio na razmjeni studenata u Sloveniji. Kada je poznanicima rekao da je iz doline Neretve svi bi mu rekli: ''Tamo ima mandarina. Zašto ti ne bi malo donio?'' No umirovljeni policajac Perica Anđelić ističe kako u vrijeme pandemiji nije bilo lako poslovati izvan Hrvatske.

''To je bio trnovit put. Mislili smo odustati sto puta. Sad kroz ovu koronu, za naše lokacije u Sloveniji, morali smo stalno raditi ove testove korone. Nikad se nije bilo teže organizirati, ali bili smo uporni. I nikad nismo bolje prošli financijski, jer se ove godine pojavila potreba za domaćim voćem'', opisuje Anđelić.

''Gradimo kvalitetu, jer bez kvalitete ne treba uopće krenuti. Trenutno smo u prelaznom razdoblju za ekološku proizvodnju. Imamo certifikat eko proizvodnje'', pojasnio je Anđelić.

U planu im je dobiti i oznaku izvornosti i geografskog porijekla. 

Vezana vijest

OPG Dar-Mar magarci biznisi

Od pet ujutro do ponoći

Njihovi sokovi su nedavno na natjecanju u Karlovcu dobili priznanje od Ministarstva poljoprivrede. Na samoj plantaži najviše rade on i njegova supruga, a svoj doprinos daju i sinovi.

''Mi krenemo ujutro od pet i do ponoći mi ne stajemo. Imam tri sina, dva su na fakultetu u Splitu i oni kad ne studiraju, odrade jednu smjenu na štandu, a stariji sin je to već odradio, završio fakultet i on je sada u Zagrebu'', opisao je Anđelić

Stariji sin sada najviše pomaže u vođenju društvenih mreža i u komunikaciji s kupcima. Perica trenutno nabavlja hladnjaču kako bi još malo produžio sezonu. 

''Ulažem u jednu hladnjaču jer kad ja oberem mandarinu u prosincu, cilj je zadržati je na hlađenju i produljiti sezonu barem još u siječnju. Bitno je održavati voće jer to voće je prirodno, a što je prirodno brzo propada'', rekao je Anđelić.

Kvaliteta otvara vrata

Iznenadilo ih je što je prošla godina bila prvi put, u posljednjih pet godina otkad rade posve samostalno, da su prodali sve džemove i sokove. Za litru soka od šipka utroše četiri kilograma šipka, a od dva kilograma mandarina dobije se jedna litra soka.

''U početku je bilo teško, ali sada ljudi kupe i preporuče jedni drugima. Fokusirani smo sada na preradu. Supruga je zamrzla mandarine za džemove nedavno. Bitno nam je imati široku ponudu'', rekao je Anđelić. 

Osim što imaju svoj štand u splitskom City Centar One, kupci ih mogu pronaći i putem njihove web stranice i profila na Facebooku. Kaže kako će se nakon dobre 2020. godine, ove godine još bolje pripremiti i imati još veće količine proizvoda.

''Nas je to zateklo. Vidim sad da moramo ići u prerade. Planiramo još jednu liniju soka'', rekao je vlasnik OPG-a.

''Drago nam je da se sami probijamo. Nama naša kvaliteta otvara vrata'', kazao je Anđelić.

Vezana vijest

OPG Hrustek

Ideja poklon paketa

Na ideju da krenu raditi svoje proizvode došli su jer su  vidjeli da se mandarine prodaju po jako niskoj cijeni. Mandarine mogu biti prve ili druge klase i obitelj Anđelić nikako nije željela da nešto iz druge klase prodaje pod prvu. 

''Od druge klase smo rekli 'Mi kad nju preradimo, mi dodajemo vrijednost', te stoga ispadne i veća cijena, nego da smo je prodali pod prvu klasu'', pojasnio je Anđelić.

Prvi proizvod koji su napravili je bio džem od mandarine. U početku, kupci nisu bili previše zainteresirani za džem, jer kaže u Splitu gdje su prodavali, ''skoro svaka kuća radi džemove od mandarine''. Stvari su krenule na bolje kad su napravili poklon pakete. 

''U paket stavimo džem od maline, od kupine i jedan mali liker. Sve lijepo zamotamo i onda su ljudi za to zainteresirani'', izjavio je vlasnik OPG-a.

Za Pericu, važno je i sudjelovati u zajednici. Kaže kako u Sloveniji njihovom Crvenom križu pokloni oko 100 kilograma mandarina.

''Poklonim i da ljudi ne znaju. Radimo da zaradimo, ali moramo živjeti s ljudima i pomagati. Radimo za novac, ali nije sve u novcu'', naglasio je Anđelić.

 

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!