Ostani doma
Mali biznisi

ronilačka oprema

Hrvatski inovator osmislio je karbonske peraje: 'Ja sam najsretniji kad sportaši u mojoj opremi obore svjetski rekord'

Hrvatski inovator osmislio je karbonske peraje: 'Ja sam najsretniji kad sportaši u mojoj opremi obore svjetski rekord'
RTL

Najviše izvoze u Portugal, Španjolsku, SAD i Dubai

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o inovatoru Danielu Pintariću koji se uvijek trudi osmisliti nešto novo u svijetu ronilačke opreme.

Poduzetnk i inovator Daniel Pintarić vlasnik je tvrtke Subcraft koja proizvodi ronilačku opremu. Sa prijateljem koji je i ranije radio ronilačka odjela razvio je karbonske peraje. Njegov prijatelj danas više nije dio firme, no on radi i dalje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tvrdi kako je osmislili karbonske peraje bilo izrazito zahtjevno.

''Išli smo s najjačim materijalima i najbolji proizvođačima. Razvijali smo peraju sve dok nismo bili zadovoljni njezinim preformansama. Tada je nastala prva peraja. I ona je i dan danas najbolje prodavana'', rekao nam je Pintarić.

Mali gubitak energije

''Koristimo tehnologiju koja se zove vakuumska infuzija, a koristimo toray karbon. To rezultira s visokom preformansom peraje na način da se je mali gubitak energije između uložene energija koja treba da se savije peraja i one koju peraja vraća kao pogon'', objašnjava Pintarić.

To je posebice bitno kod ronjenja na dah gdje se kisik troši svakim pokretom mišića, čim manje morate micati perajama, to znači da ćete bolje iskoristiti kisik koji imate, pojasnio je vlasnik Subcrafta. U tvrtki trenutno ima troje zaposlenih, a najviše posla između travnja i srpnja.

''Međutim ne mogu reći da nam je zima loša, jer tad se rade debela zimska odjela za ronioce koji kroz cijelu godinu rone'', napominje Pintarić.

Zainteresirani ih mogu pronaći na Facebooku, a imaju i svoju web stranicu. Na stranicama se mogu naći osnovne informacije,  kao i njihovi email i telefonski broj. Pintrić preferira s kupcima osobno komunicirati.

Vezana vijest

mali biznis

''Ja uvijek gledam da prodam ne proizvod koji mi je u interesu prodat, nego proizvod koji kupcu treba. To mi je jako važno, da kupac dobije što treba, jer svatko roni na neki svoj način. I onda je važno da dobije i specifičnu opremu'', kazao je Pintarić.

Kupci iz Zagreba mogu doći u Palmotićevu, a oni iz drugih krajeva Hrvatske, ali i svijeta jer Pintarić napominje da imaju kupce širom svijeta, naručen proizvod dobit će poštom. Najviše izvoze u Portugal, Španjolsku, SAD i Dubai.

Imaju tri modela karbonskih peraja, to su: CELOX F400 za plitka i duboka ronjenja, Centurion za spear fishing, GMP s nano tehnologijom koji svojom inovativnošću štedi potrošnju kisika ronioca.

''Proizvodimo i ronilačka odjela. Uvijek pokušavamo da imamo aergonomski najbolja moguća odjela. Najviše radimo odjela po mjeri. U ponudi imamo i puške za podvodni ribolov'', izjavio je Pintarić.

Vezana vijest

Art in soap

Kreativnost iz potrebe

Razvili su veoma inovatorske pomake na perajama, a kreativnost se, kaže Pintarić, rodila iz nužnosti.

''Radili smo s onim što smo mogli nabaviti, što za velike firme nije nikakav problem. To nas je limitiralo na jedan način, ali upravo to nas je i natjerao da više mislimo da bi došli do određenih rješenja. No to nas je dovelo u prednost'', kazao je vlasnik Subcrafta.

Većinom su orijentirani na izvoz i to je koronakriza dosta otežala. Prihodi su im se znatno smanjili. Velik je problem s nabavkom materijala otkako je počela pandemija. No Pintarić je zahvalan što se za njih nakon godina rada ipak čulo.

''S našim perajama su rušeni i svjetski rekordi'', naglasio je Pintarić.

Lidija Lijić, rekorderka u ronjenju na dah i Goran Čolak, hrvatski rekorder u ronjenju na dah, nosili su Subcraft. Pintarić komentira kako i kada hrvatski ronionci nižu sjajne uspjehe, nisu često u medijima.  

''Moj kolega iz Subcrafta Vanja Peleš on je nedavno na Svjetskom prvenstvu postao svjetski prvak'', ističe Pintarić.

Osim onih koji su kao svoj sport odabrali ronjenje, u Subcraft odjelima se može vidjeti i Ivicu Kostelića. A njegov otac, Ante Kostelić, također koristi Subcraft opremu prilikom spear fishinga.

Njihova oprema bila je dio i mnogih natjecanja. Pintarić kaže da je najsretniji kad netko u njegovoj opremi postigne sjajan rezultat.

''To je meni najbolja plaća. Ne može vam novac platit tu sreću kad vidite da je netko srušio svjetski rekord u vašoj opremi. Ronioci su zbilja posebni ljudi. Oni su mi najveći motiv da napravim nešto još bolje da pomogne njima'', rekao je Pintarić.

 

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!