Ostani doma
Mali biznisi

'kao što su radili naši stari'

Otišao je iz Splita u Zagvozd raditi suhomesnate proizvode: 'Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'

Otišao je iz Splita u Zagvozd raditi suhomesnate proizvode: 'Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'

Vlasnik OPG-a sretan je što ima kupaca koji kod njega kupuju već dugi niz godina

RTL.hr vam redovito donosi priče o "malim biznisima koje ćete voljeti". Ovoga puta to je priča o obitelji Buljubašić koja se bavi proizvodnjom suhomesnatih proizvoda u Zagvozdu.

Ante Buljubašić živio je u Splitu, no nakon odrađenog vojnog roka, odlučio je otići u Zagvozd i tamo se baviti poljoprivredom. Svoj OPG je otvorio 2004. godine u Gornjim Buljubašićima u općini Zagvozd.

Povratak djedovini

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Jedva sam čekao doći na djedovinu i započeti nešto prirodno i tradicionalno. Čim me više ništa nije vezalo za grad, pobjegao sam'', ispričao nam je Buljubašić.

On i njegova obitelj bave se uzgojem svinja i sušenjem suhomesnatih proizvoda. Sušenje se vrši prvenstveno uz buru, a soli se samo s običnom morskom soli bez ikakvih dodataka.

Na početku je bilo teško, priznaje Buljubašić.

''No sada imamo i znanja i prakse i kapitala. Sad ne možemo proizvesti koliko možemo prodati. Prvih godina je bilo skoro nemoguće, no nisam odustajao'', rekao je vlasnik OPG-a.

Sretan je što ima kupaca koji kod njega kupuju već dugi niz godina. Imaju svoju web stranicu preko koje ga se može kontaktirati.

Vezana vijest

opg brinjak

Voljeni pršut

''Nudimo prirodne proizvode, baš kakve su radili naši stari. Koga zanima volimo pokazati i kako uzgajamo i gdje sušimo'', rekao je Buljubašić.

Kako je počela pandemija više su se okrenuli prodaji preko interneta i slanju poštom. Dostupna je dostava.

Popularni proizvodi su mu pršut, panceta i pečenica. Njemu osobno, najdraži je pršut.

''Najbolji, ali i najteži je pršut. To je proizvod koji se mora čekati. Šest mjeseci traje tov svinja, šest mjeseci, šest mjeseci traje sušenje, to je godina dana. Još godinu i pol traje zrenje. Dakle dvije i pol godine čekam, to je nešto posebno'', opisao je naš sugovornik.

Ovaj instalater centralnog grijanja i rashladnih uređaja umjesto rada u struci odabrao je život na selu. Kaže roditelji nisu bili oduševljeni njegovim odabirom.

''Majka me gledala sumnjičavo, otac nije dao podršku, štoviše bio je za to da ja to prekinem. On vjeruje samo u inozemstvo, on je gasterbajter'', pojasnio je Buljubašić.

Njemu odgovara biti ''sam svoj gazda'' i stalno biti u kontaktu s ljudima.  Kaže kad je iz grada došao na selo, mnogi su ga sumnjičavo gledali, no uspio je i planira nastaviti svoj život i rad u Zagvozdu.

 

Tekst je financiran sredstvima Google stipendije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!