Novosti

u 94. godini

Umro upravitelj Golog otoka Jovo Kapičić

Umro upravitelj Golog otoka Jovo Kapičić
PIXSELL

Jovo Kapičić, heroj NOB-a, nekadašnji član Udbe i bivši upravitelj Golog otoka, preminuo je u ponedjeljak u Beogradu.

Jugoslavenski narodni heroj, nekadašnji šef Udbe i zapovjednik Golog otoka Jovo Kapičić umro je u ponedjeljak navečer u Beogradu u 94. godini.

Jovo Kapa rođen je 2. rujna 1919. godine u gradu Gaeti u Italiji, gdje je tada bila velika baza izbjegle crnogorske kraljevske vojske nakon Božićne pobune 1919. godine, protiv dinastije Karađorđević.

Veoma mlad se uključio u omladinski revolucionarni pokret. Kao petnaestogodišak primljen je u članstvo SKOJ-a, a dvije godine kasnije i u članstvo Komunističke partije Jugoslavije. Nekoliko puta je bio uhićen i zatvaran zbog revolucionarnog djelovanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako je najveći dio života proveo u Beogradu, u Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe Draže Mihailovića, a na području bivše zajedničke države jer je bio zapovjednik logora na Golom otoku, ali i drugih 7-8 logora za političke neistomišljenike.

O Titu, u čijem je neposrednom osiguranju bio godinama, uvijek je govorio s dubokim poštovanjem i rado je prepričavao anegdote s Titovih putovanja koje su bile nepoznate široj javnosti. U Srbiji je tijekom 2009. i 2010. vođena velika državna potraga za grobom Draže Mihailovića, a Jovo Kapičić je tada izjavio: "I da znam, ne bih rekao gdje je Draža kako se od njega ne bi pravio kult ličnosti".

Prije godinu-dvije, u središtu Beograda, dok se vraćao iz kafića svoga sina, nekadašnjeg proslavljenog košarkaša Dragana Kapičića, gdje je redovito provodio prijepodneva, namlatio ga je jedan Beograđanin, vjeruje se zbog njegovih kritičkih izjava o srpskom nacionalizmu. Iako u poznim godinama, tada je izjavio novinarima da napadač može biti sretan što nije imao u džepu pištolj.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!