Ostani doma
Novosti

slučaj planinska

Sanader Bebiću: Jel' ti znaš da je zimi hladnije nego liti?

Sanader Bebiću: Jel' ti znaš da je zimi hladnije nego liti?
Anto Magzan/PIXSELL

Danas je na klupu za svjedoke u slučaju Planinska sjeo i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić.

U nastavku suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska danas je svjedočio predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Kad je Sanader ušao u dvoranu za suđenje, pozdravio ga je Bebić.

Bivši predsjednik Sabora je upitao Sanadera kako je, a on je odgovorio da je dobro.

Koju sekundu kasnije Sanader se okrenuo Bebiću i potiho mu rekao: "Jel' ti znaš da je zimi hladnije nego liti".

"U pogledu prodaje nekretnine u Planinskoj ne znam ništa. Jednom smo na skupu u Karlovcu raspravljali o tome, jer su se sindikati Hrvatskih šuma žalili oko te prodaje, nabave neke opreme, čizama i slično. Kako sam obavljao dužnost i člana Upravnog vijeća Hrvatskih šuma, valjda su zato i mene pozvali", započeo je Bebić svoje svjedočenje.

"To se vjerojatno dogadalo uoči izbora 2007. Prošlo je 5-6 godina od tada, ali koliko se sjećam, u tu sobu su pozvani Vito Begović iz Ureda za socijalno partnerstvo, predsjednik Hrvatskih šuma Darko Beuk, bivši ministar Petar Čobanković, predsjednik Vlade i ne mogu se sjetiti tko još. Budući da je za mene bilo iznenađenje što smo uopće tu, sjećam se da me iznenadila reakcija premijera. On je bio jako ljut, govorio je da se nema što razgovarati o kupovini neke zgrade nego da treba riješiti pritužbe sindikata, o toj opremi i to. Raspravljali smo o tome da se mora razgovarati sa sindikatima", prepričao je.

Bebić je istaknuo kako je on shvatio na tom sastanku kako 'Hrvatske šume nisu dobile zeleno svjetlo za kupnju'.

"Pričalo se o čizmama koje su na sebi imale četiri S, pa je to bilo neprimjereno, zbog čega su se tužili sindikati", dodao je Bebić.

Sanader ga je pitao sjeća li se da je na još neki način on tražio da se poboljša suradnja sa sindikatima.

"Ne mogu se točno sjetiti detalja, ali znam da je bila sugestija da se razgovara sa sindikatima", kazao je Bebić.

"Ja sam bio u Saboru, nisam se bavio operativnim stvarima. Nakon tog sastanka u Karlovcu nisam ni s kim o toj kupnji zgrade razgovarao ni neformalno jer je na sastanku zaključeno da nema ništa od kupovine, pa nije bilo razloga da s nekim od tome razgovaram. Poslije sam o toj kupovini pročitao u novinama kao i svi drugi", zaključio je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uz Bebića, na klupu za svjedoke će danas sjesti i predstojnik nekadašnjeg vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović te potpredsjednik Sanaderove vlade, Slobodan Uzelac.

Uz Sanadera na optuženičkoj klupi su Stjepan Fiolić koji je priznao je da je nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj ulici bivšem premijeru predao više od 17 milijuna kuna provizije, te Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Krivnju je priznao i tadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković koji je nakon nagodbe s USKOK-om osuđen na rad za opće dobro.

Jučer je svjedočila bivša Sanaderova tajnica Jagoda Premužić koja je promijenila iskaz.

Reci što misliš!