Ostani doma
Novosti

'bez pravne osnove'

Ustavni sud poništio radnu obvezu liječnicima!

Ustavni sud je odredio da Hrvatski liječnički sindikat nakon objave odluke ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk započet 18. rujna.

Predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske, Jasna Omejec, priopćila je kako je Vlada uvela radnu obvezu doktorima medicine bez pravne osnove. Nije se pozvala na Zakon o radu i zabranila štrajk, na što je imala pravo, nego je donijela političku odluku o radnoj obvezi pozivajući se na zakon koji prestao važiti 2006. godine.

Ustavni sud je odredio da Hrvatski liječnički sindikat nakon objave odluke ima pravo odlučiti hoće li nastaviti štrajk započet 18. rujna.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić je rekao da su dobili dojavu o ukidanju radne obveze te da će nakon blagdana odlučiti o nastavku štrajka.

"Ovom odlukom Ustavnog suda je potvrđeno pravo građana da se štrajkom bore za svoja prava. Koji bi se sindikat odlučio na štrajk da Ustavni sud nije ukinuo radnu obvezu?", rekao je Babić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik sindikata rekao je kako će tražiti adekvatno plaćanje svakog prekovremenog sata, ali i poziva ministra zdravlja i Vladu na nastavak socijalnog dijaloga.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat nakon što je Vlada radnom obvezom prekinula štrajk liječnika koji je trajao 58 dana.

Vlada je na sjednici održanoj 14. studenog zaključila da su štrajkom bolničkih liječnika ugrožena osnovna načela u pružanju zdravstvene zaštite stanovništva i onemogućena redovita, sveobuhvatna, kontinuirana zdravstvena zaštita hrvatskih građana, koja je zajamčena Ustavom i zakonima.

Budući je zdravstvena zaštita od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, koja se obavlja kao javna služba, u cilju sprječavanja štetnih posljedica po zdravlje stanovnika uvodi se radna obveza, odlučila je Vlada.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!