Ostani doma
Novosti

DOLETJELI SMO NA KOMETU

"Život na Zemlju stigao iz svemira"

Znanstvenici potvrdili da su u uzorcima kometa Wild2 prvi puta u povijesti pronašli tragove glicina, temeljne sastavne jedinice proteina.

LOS ANGELES - Aminokiselina glicin, temeljna sastavna jedinica proteina, prvi je puta u povijesti pronađena na jednom kometu, poduprijevši teoriju da je život na Zemlju stigao iz dalekog svemira, objavili su znanstvenici u utorak.

NASA-in svemirski brod Stardust otkrio je u siječnju 2004. mikroskopske tragove glicina u uzorcima kometa Wild2 duboko u Sunčevu sustavu, oko 390 milijuna kilometara od Zemlje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Uzorci plina i prašine dopremljeni su na Zemlju dvije godine poslije u spremniku koji se odvojio od broda i padobranom spustio u američkoj saveznoj državi Utah.

Otkriće glicina, najčešće od 20 aminokiselina u zemaljskim proteinima, objavljeno je prošle godine, ali je znanstvenicima trebalo još neko vrijeme za potvrdu da je pronađena tvar izvanzemaljskog podrijetla.

"Nismo bili sigurni je li aminokiselina umjetno proizvedena ili potječe sa svemirskog broda", rekla je astrobiologinja Jamie Elsila iz NASA-inog centra u Greenbeltu u Marylandu.

"Poznate su nam aminokiseline u meteorima, ali ovo je prvi put da je pronađena u kometu", dodala je.

Otkriće američkih znanstvenika podupire teoriju da su izvanzemaljski objekti, poput meteora i kometa, na Zemlju dopremili elemente života koji su nastali na drugim mjestima u svemiru.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!