Ostani doma
Novosti

VLADI TREBA SVJEŽE KRVI

Polančec diže sidro iz Vlade?

Polančec diže sidro iz Vlade?

Izjavu potpredsjednika Vlade Damira Polančeca da svakom timu, pa tako i Vladi, povremeno treba malo svježe krvi, mnogi tumače kao njegovu najavu povlačenja iz vrha vlasti.

ZAGREB - "U svaki tim, pa i u Vladu, dobro je povremeno unijeti malo sježe krvi ili jednostavno zarotirati pojedine pozicije. To donosi novi pogled, a time i novu kvalitetu." Ovu izjavu potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, koju je dao Novom listu, mnogi su protumačili kao njegov signal da se sprema na skoro dizanje sidra iz Banskih dvora.

Između njega i premijerke Jadranke Kosor navodno je zaiskrilo oko još uvijek svježeg šoka koji je građanima servirala Ina, a čijim Nadzornim odborom stoluje upravo Polančec. Premijerka se razljutila što joj nitko nije najavio drastično poskupljenje naftnih derivata te je od poslovodstva Ine zatražila da do kraja tjedna smisli novi, socijalniji, način izračuna cijena, čime bi se očito napustio dosadašnji famozni pravilnik, prema kojemu se cijene mijenjaju svaka dva tjedna i to prvenstveno na temelju kretanja cijena nafte na mediteranskom tržištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Autorstvo aktualnog pravilnika ide na dušu ljudima iz Polančecovog Ministarstva gospodarstva, a s obzirom da su oni, a vrlo vjerojatno i sam Polančec, znali za Inino poskupljenje cijena, Vladin potpredsjednik se navodno naljutio na premijerkinu javnu prozivku da nije ništa znala te je ponovno intenzivirao razmišljanje o povlačenju iz vrha vlasti.

Ina sprema novi način izračuna cijena goriva

Od krugova bliskih Ini može se čuti da se uistinu sprema nova metoda izračuna cijena, što bi za krajnju posljedicu moglo imati dodatno smanjenje priljeva novca u ionako praznu državnu blagajnu. Bolji poznavatelji odnosa u Vladi upravo su Polančeca isticali kao pobjednika u bitci s ministrom financija Ivanom Šukerom da se uvede državni harač i poveća stopa PDV-a te na taj način pokuša ugasiti proračunski požar.

Polančec je o odlasku već razmišljao nakon Sanaderovog napuštanja broda, no tada je bio zamoljen da ostane kako bi dovršio kompleksni projekt privatizacije hrvatskih škverova.

Polančecove najave nisu nerealne

Prema pisanju Večernjeg lista, u vrhu HDZ-a ne misle da će potpredsjednik Vlade otići iz Banskih dvora, no jedan od koalicijskih partnera tvrdi da njegove najave nisu nerealne, ali da će se u javnost s nečim konkretnim izaći tek kada sve bude utanačeno.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!