Ostani doma
Novosti

OPET NEMIRI

Ujguri napadaju zaraženim iglama?

Ujguri napadaju zaraženim iglama?

Dosad je 476 pripadnika naroda HAn zatražilo pomoć jer su ubodeni iglom za koju sumnjaju da je bila nečim zaražena. Optužili su Ujgure.

URUMQI - Snage reda u Urumqiju, glavnome gradu zapadnokineske pokrajine Xinjiang, suzavcem su rastjerale tisuće pripadnika većinskog naroda Han koji su u petak opet prosvjedovali protiv terora što ga siju nepoznati napadači injekcijama.

Prosvjednici su optuživali vlasti da presporo sude odgovornima za krvave međuetničke nerede, što su izbili u srpnju i završili s 200 mrtvih.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pripadnici naroda Han optužuju turkofone muslimane Ujgure, koji su većinski u pokrajini Xinjiang, a počeli su nerede u srpnju, da su odgovorni i za tajanstvene napade injekcijama, piše Reuters.

Agencija AFP donosi svjedočenje žene kojoj je nepoznat napadač zabio injekciju u nadlakticu dok je čekala vlak na željezničkoj postaji, ali i mladog Ujgura koji je pretrpio napad iglom.

Službeni mediji tvrde da su 476 osobe u bolnici potražile pomoć zbog napada injekcijom koji su počeli 20. kolovoza.

Agencija Xinhua piše, međutim, da niti jedna osoba nije zaražena i dodaje da je nepoznato kakvo se sredstvo nalazi u dozi injekcije.

Neki stanovnici uvjereni su da napadači žele izazvati kaos u društvu, pa napadaju sve, čak i Ujgure. Tvrde da je injekcija izabrana jer ju je lakše skriti od štapova, te čak navode da su Ujguri proizveli vrlo šiljaste prstenove kojima napadaju prolaznike.

U pokrajini Xinjiang najteže međuetničko nasilje počelo je 5. srpnja kada su Ujguri digli bunu pošto su dvojica ujgurskih radnika bila ubijena u jednoj tvornici, a dva dana poslije narod Han krenuo je u osvetu. U sukobima je ubijeno gotovo 200 ljudi.

Pokrajinska vlada, u očitom nastojanju da smiri bijes stanovništva, objavila je u četvrtak da je 196 osoba osumnjičenih za nemire u srpnju pod istragom, da je 51 osoba već optužena i da će suđenje početi.

U petak su zatvorene škole, policija je prosvjednike rastjerivala suzavcem i megafonima na ulicama pozivala ih da se raziđu, prenijela je Xinhua.

Reci što misliš!