Ostani doma
Novosti

TEŽAK PUT DO RAVNOPRAVNOSTI

Drage dame, sretan vam Dan žena!

Žene su u Hrvatskoj obrazovanije od muškaraca, a da bi dostigle njihovu plaću moraju raditi dva mjeseca više godišnje. K tome, na šefovskim mjestima rijetko ih se viđa. O tim i drugim problemima raspravljalo se u petak na Pantovačku gdje je predsjednik okupio žene, a nije ih ni propustio darovati ružama povodom Međunarodnog dana žena.

Mariji je šef dao ružu, 200 kuna i slobodan dan. Baš kao i svim radnicama šibenskog Zelenila, kao nagradu za Dan žena.

No ta je tvrtka u manjini. Posljednje istraživanje kaže da žene u Hrvatskoj moraju na godinu raditi 66 dana više od muškaraca da bi zaradile istu plaću za isti posao.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da nisu ravnopravne, upozorava i predsjednik.

"S diplomama fakulteta ima ih 60 posto, među magistrima i doktorima znanosti 51 posto. Moram konstatirati da je zastupljenost žena na vodećim funkcijama u politici i gospodarstvu manja", kaže Ivo Josipović.

U Saboru ih sjedi svega 24 posto, iako bi ih prema zakonu trebalo biti 40. A samo je 9 posto žena predsjednica uprava tvrtki u Hrvatskoj. Ni u Europskoj uniji situacija nije mnogo bolja, no imaju plan.

"Da do 2020. godine 40 posto od ljudi koji su u upravnim odborima, u javnim i privatnim tvrtkama, da budu žene", otkriva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Plan se čini ambiciozan kad žene još uvijek trebaju razmišljati je li vrijeme za rodiljni dopust, jer, kaže Ljubičić, "su žene na tržištu rada bile suočene u 55 posto slučajeva sa otkazom ugovora o radu ili su proglašene tehnološkim viškom u vrijeme trudnoće ili neposredno nakon trudnoće".

Stoga crvena ruža ne treba biti podsjetnik na bivša vremena, već na činjenicu da ravnopravnost još treba skrojiti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!