Ostani doma
Novosti

MUČNA SJEĆANJA

Branitelji se spremaju za posjet logoru Stajićevo

Branitelji se spremaju za posjet logoru Stajićevo

Pretpostavlja se da je kroz taj srpski logor prošlo oko četiri tisuće ljudi. Još uvijek se ne zna koliko ih je tamo ubijeno.

ZAGREB - Vukovarski branitelji, ranjenici i civili obići će 3. listopada koncentracijski logor Stajićevo kod Zrenjanina u Srbiji u koji su dovedeni i mučeni nakon pada Vukovara te će tom prigodom otkriti spomen-ploču u čast svim žrtvama logora, najavili su na konferenciji za novinare organizatori - Udruga pravnika Vukovar 1991. i Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata (UBLDR).

Cjeloviti popis zatočenih u tom logoru ne postoji, no procjenjuje se da je kroz Stajićevo prošlo oko četiri tisuće osoba. Nije poznat ni točan broj ubijenih, a samo jedan čuvar zarobljenika Ivica Vuletić na suđenju u Osijeku nabrojio je 136 ubijenih osoba. On je osuđen na 20 godina zatvora i drugi dio kazne izdržava u Republici Srbiji koja je tu presudu priznala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruge posjećuju logor kako bi odale počast braniteljima i civilima koji su bili žrtve mučenja te kako bi potaknuli obje države da procesuiraju odgovorne.

Po dva autobusa krenut će iz Zagreba i Vukovara i jedan iz Varaždina a među posjetiteljima bit će predstavnici crkve, Vlade, Sabora i Ministarstva unutarnjih poslova, najavili su predstavnici udruga.

Bivši logoraši obići će logor, položiti vijence i otkriti spomen ploču, a u sklopu posjeta bit će održana i misa.

Predstavnici Udruge pravnika Vukovar 1991. Zoran Šangut i Perko Kovačević te Ilija Ačkar iz UBLDR-a rekli su da logor idu posjetiti u miru s namjerom da sve žrtve budu obilježene, a time ujedno žele poduprijeti i inicijativu obilježavanja svih logora na području bivše Jugoslavije.

Autor romana "Ništa lažno" branitelj Predrag Matić-Fred koji je prošao tri srpska logora rekao je da su nakon dva tjedna zatočeništva u logoru Stajićevo došli predstavnici Crvenog križa te da su ih čuvari nakon toga "samo premlaćivali".

U crkvi Svetog križa u zagrebačkom naselju Siget danas će biti održana misa za sve ubijene u logoru.

Reci što misliš!