Ostani doma
Novosti

PREMIJERKA FAKSIRALA JAMSTVA

Radnici Salonita prekinuli štrajk glađu

Radnici Salonita prekinuli štrajk glađu

Nakon što su im faksom stigla jamstva premijerke Kosor da će se ranije postignuti dogovor o njihovim sudbinama poštivati, radnici Salonita su objavili da prekidaju s gladovanjem.

SPLIT - Devetorica radnika Salonita, koji su proteklih sedam dana štrajkali glađu, u ponedjeljak nešto prije 17 sati prekinuli su štrajk nakon što im je stiglo jamstvo s potpisom premijerke Jadranke Kosor da će biti ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

U trenutku kada je na telefaks stigla poruka s premijerkinim jamstvom, u prostorijama Salonita u Vranjicu, gdje je bio organiziran štrajk glađu, uslijedio je buran pljesak štrajkaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovog trenutka prekidamo štrajk glađu jer smo dobili jamstvo premijerke Kosor da će naši zahtjevi biti ispunjeni. Mi smo zadovoljni takvim raspletom. Ovo je trenutak kada smo obranili naše dostojanstvo koje je bilo ugroženo", rekao je povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS), jedan od štrajkaša glađu, Marko Mikačić držeći u ruci tekst poruke s potpisom premijerke Kosor.

On je također rekao kako skupina radnika koja je sedam dana štrajkala glađu neće odmah uzimati jelo nego će se najprije posavjetovati s liječnicima na koji način će nakon sedmodnevnog štrajka početi uzimati hranu.

Izvojevali su izmjenu nekoliko zakona

Nešto ranije, sindikalci su s predstavnicima resornih ministarstava postigli dogovor o svojim zahtjevima.

Tražili su da se u tvornicama gdje je sirovina za proizvodnju bio azbest radnicima mirovina izračunava tako da ne budu oštećeni kao dosad, jer nemaju pravo na dodatak za nove umirovljenike pa im je mirovina umanjena za 26 posto, a iduće bi godine bila bi i za veći iznos. Također, uputili su zahtjev da se svima oboljelima od azbestoze kao temelj za ostavrenje prava na mirovinu uzima isključivo oboljenje, a ne više radni staž ili starost.

Ova dva zahtjeva trebala bi biti riješena izmjenama odgovarajućih zakona.

Radnici su zatražili i sklapanje nagodbe o obeštećenju, s obzirom da više ne mogu raditi. Premijerka im je obećala pregovore o tome, s ciljem da nagodba bude postignuta do kraja godine.

Kada je riječ o zahtjevu za ugovorima o radu koji će radnicima jamčiti angažman u sanaciji i dekontaminaciji tvornice od azbesta, premijerka im je obećala ugovore od početka listopada do kraja godine, a nakon toga bi trebalo uslijediti raspisivanje javnog natječaja za sanaciju Mravinačke kave, u koju će svi radnici Salonita koji to žele biti uključeni.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!