Novosti

UZ POLANČECOV MIG?

Menadžeri tajno htjeli preuzeti Podravku

Menadžeri tajno htjeli preuzeti Podravku

60-ak menadžera Podravke prije tri je godine skovalo tajni plan preuzimanja 75 posto udjela u toj tvrtki. Priča je počela transferom novca preko SMS-a, a opet se spominje i Polančeca.

ZAGREB - Prema pisanju vodećih hrvatskih dnevnih tiskovina, afera u Podravci još je veća nego što se dosad mislilo. Večernji je list došao u posjed jednog tajnog dokumenta sastavljenog još 2006. godine, prema kojemu je dio Podravkinog menadžmenta skovao plan preuzimanja kontrole nad 75 posto dionica te tvrtke.

Plan je detaljno razrađen u četiri faze, a prema njemu bi udjele preuzela šesteročlana uprava Podravke te još 60-ak ljudi iz srednjeg menadžmenta. Cijeli bi aranžman bio težak oko dvije milijarde kuna. Prva se faza, doznaje Večernji, u potpunosti slaže s početkom realizacije "projekta Spice" (začin), koji je predmetom istrage, dakle s Fiminom kupnjom 10,64 posto Podravkinih dionica od Francka i PBZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Projekt Spice" je zapravo plan također skrojen 2006. godine, i to na sastanku u Podravkinim prostorijama u Hebrangovoj ulici u Zagrebu. Inicirao ga je tadašnji i sadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, koji je u Vladu došao s mjesta člana Podravkine uprave.

Večernji piše kako je ovih dana, nakon što je pukla afera Podravka-SMS-Fima, puštena priča kako je taj plan stvoren da bi se Podravka zaštitila od norveške tvrtke Rieber&Son i njezina neprijateljskog preuzimanja te kako bi ostala u hrvatskim rukama.

Afera veća od pljačke stoljeća '90-ih

No, prema gore spomenutom dokumentu, plan je bio nabijen s mnogo manje domoljublja, jer je zapravo riječ o aferi koja nadmašuje čak i mutne privatizacije iz '90-ih godina prošlog stoljeća.

Izvor blizak Vladi Večernjaku je otkrio kako je u plan upleten dio bivše, ali i sadašnje Vlade. Naime, varaždinska je Fima ove godine Podravki vratila 65 milijuna kuna dobivenih preko posrnulog splitskog SMS-a, ali isključivo zahvaljujući velikom kreditu mađarske banke OTP, koja je pristala ući u ovu vrlo rizičnu priču vlastitim kapitalom.

"Mig Mađarima dao Polančec"

OTP banka je jedan od dioničara mađarskog naftnog diva MOL-a, koji je pak suvlasnik Ine, pa špekulacije idu u smjeru da je Mađarima netko morao dati mig da pokriju financijsku rupu u "projektu Spice". Večernji zaključuje kako je jedina osoba iz Vlade koja je istodobno bila uključena u privatizaciju Ine, a i zainteresirana za Podravku - potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Polančec: Nisam čuo ni za kakav tajni plan

On je u izjavi za Jutarnji list rekao da ne zna ni za kakav tajni plan te da je ESOP jedini plan privatizacije kompanije za koji se on uvijek zalagao i koji je poslan i u Vladu. "Kad zaposlenici i menadžment kupuju dionice svoje kompanije, to je za nju dobro jer znači da vjeruju u njezinu budućnost, da su joj lojalni i da su motiviraniji u nastojanju da kompanija posluje još bolje", kaže Polančec za Jutarnji, tvrdeći da je uostalom nemoguće u tajnosti zadržati plan u koji je uključeno 66 menadžera.

S njim se slaže i Mladen Vedriš, koji je 2006. godine šefova Podravkinim Nadzornim odborom. "Ako menadžment kupuje dionice tvrtke, više je zainteresiran i za uspjeh kompanije. Da su s takvom idejom tada došli pred Nadzorni odbor, naravno pod uvjetom da dionice kupuju svojim novcem ili kreditom za koji zalažu svoju privatnu imovinu, rekao bih im: 'Svaka čast, to je dobar potez'", tvrdi Vedriš u Jutarnjem.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!