Ostani doma
Novosti

uskoro na snazi

Reciklirajte otpad, inače će vas ministarstvo kazniti!

Propao je zagrebački pilot projekt odvajanja otpada u posebne vrećice jer se svemu odzavalo tek jedan posto od sedam tisuća kućanstava. Od 1. srpnja svi gradovi i općine trebali bi prisliti građane da recikliraju otpad inače će ih ministarstvo zaštite okoliša kazniti.

Posebne vrećice od 1. srpnja trebale bi stizati u poštanski pretinac svakog zagrebačkog kućanstva. A gradske vlasti već dva mjeseca isprobavaju kako će to izgledati, no rijetki su se ponašali odgovorno.

U sklopu pilot projekta podijeljeno je 300 tisuća vrećica u 7000 tisuća kućanstava.

"Nismo zadovoljni sa korištenjem vrećica samo 1,2 posto građana je koristilo vrećice koje smo im poslali", izjavio je voditelj podružnice Čistoća Zagreb Miljenko Benko.

Usprkos poraznom rezultatu – gradske vlasti ne odustaju. Postoji vrećica koju će svi Zagrepčani u budućnosti morati koristiti jer samo će ovu vrećicu djelatnici Čistoće skupljati. U protivnom...

"Oni kvartovi koji budu prednjačili u prikupljanju otpada imat će manje račune, a oni koji ne budu imat će veće...", kazao je Milan Bandić.

I ostatak Hrvatske sprema se za 1. srpnja. U Splitu je ove godine postavljeno 300 novih kontjenera za reciklažu i najvljuje se prikupljanje od vrata do vrata u staroj jezgri. Dok je Osijek dosad podjelio 25 tisuća posuda za odvajanje papira, a i svako kućanstvo će dobiti 12 vreća za odvajanje plastike. U ministarstvu najavljaju – ako ne vidimo rezultate, slijede kazne za lokalne vlasti.

"Ako bude nužno inspekcija će obaviti nadzor. Kazne su visoke, oko nekoliko stotina tisuća kuna", izjavila je Sanja Radović, ministarstvo zaštite okoliša.

U Rijeci uzvraćaju ministarstvu. Još nije donesen zakon kojim bi se građani mogli prisliti na recikliranje.

"Eh, mi smo u nekoliko navrata pitali ali još uvijek ništa nije došlo ni u obliku radnog materijala", kazala je Marina Babić Brusić, glasnogovornica komunalnog društva Čistoća, Rijeka.

Manje od dva mjeseca do krajnjeg roka nakon kojeg bi Hrvatska naglo trebala postati zelena, još uvijek sve ovisi o dobroj volji građana.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!