Ostani doma
Novosti

gotovo 4.000 ranjenih

Bilanca dosadašnjeg izraelskog raketiranja: 583 ubijene osobe

Bilanca dosadašnjeg izraelskog raketiranja: 583 ubijene osobe
AP

Tijekom dvotjednog žestokog raketiranja Pojasa Gaze, Izrael je ubio 583 Palestinaca, dok ih je 3.640 ranjeno.

Sedam Palestinaca ubijeno je u utorak rano ujutro u novim izraelskim zračnim napadima u Pojasu Gaze, priopćio je glasnogovornik palestinskih spasilačkih službi Ašraf al-Kodra.

Ove nove žrtve povećale su bilancu žrtava te su tako do sada u izraelskoj ofenzivi ubijena 583 Palestinca, dok ih je 3.640 ranjeno tijekom dvotjednih žestokih zračnih i kopnenih napada na palestinsku enklavu, dodao je glasnogovornik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novih sedam žrtava stradalo je u seriji bombardiranja na južni i središnji dio pojasa Gaze, od čega je pet članova jedne obitelji, među njima četiri žene, ubijeni u dva napada na Deir el-Balah (na jugu), navodi isti izvor.

Šesta osoba ubijena je u napadu također u južnom dijelu palestinske enklave, a sedma tijekom bombardiranja logora Nuserate u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas i vođa Hamasa Haled Mešal zatražili su prekid 'izraelske agresije' na Pojas Gaze i ukidanje blokade u ponedjeljak u Dohi. Dvojica čelnika, kojima je ovo prvi susret otkako je 8. srpnja počela izraelska ofenziva na palestinsku enklavu koju kontrolira Hamas, odlučili su uz to da će nastaviti konzultacije s različitim palestinskim strujama i kontakte u inozemstvu radi uspostave primirja.

Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je stigao u Kairo kao i UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon, koji je na regionalnoj turneji, ne bi li potaknuli prekid neprijateljstva između Izraelaca i Palestinaca.

Ukidanje blokade Gaze koja je na snazi već godinama, jedno je od Hamasovih uvjeta za primirje u tom sukobu koji je u dva tjedna odnio gotovo 550 palestinskih života. Hamas uz to traži i otvaranje graničnog prijelaza Rafaha s Egiptom i oslobađanje zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Reci što misliš!