Novosti

više od tisuću poginulih

Hamas pristaje na primirje u Gazi, ubijene još tri osobe

Hamas pristaje na primirje u Gazi, ubijene još tri osobe
AP

Na zahtjev UN-a, izraelska vlada je u subotu navečer pristala produljiti primirje do nedjelje u ponoć po mjesnom vremenu, no Hamas je odbacio produljenje primirja i nastavio s raketiranjem Izraela. Izrael je u nedjelju ujutro prekinuo primirje te nastavio s napadima. Međutim, oko podneva Hamas je pristao na 24-satno humanitarno primirje.

Hamas je pristao na 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze koje bi trebalo stupiti na snagu u 14 sati po lokalnom vremenu, priopćio je u nedjelju glasnogovornik te islamističke skupine.

"Kao odgovor na intervenciju UN-a i s obzirom na stanje našeg naroda i povodom ramazanskog Bajrama, frakcije su pristale na 24-satno humanitarno primirje, s početkom u nedjelju u 14 sati", kazao je Sami Abu Zuhru.

Izrael u nedjelju ujutro prekinuo primirje: Nastavljeni napadi na Pojas Gaze

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sada nema reakcije Izraela koji je nešto ranije opozvao svoje 24-satno primirje nakon što je Hamas raketama zasuo južni i središnji dio Izraela.

Izraelska vojska je u nedjelju prijepodne objavila kraj humanitarnog primirja i nastavak vojnih operacija u Pojasu Gaze zbog 'neprekinutih raketnih napada Hamasa'.

"Zbog raketnih napada Hamasa koji ne prestaju tijekom humanitarnog primirja...vojska će smjesta nastaviti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze, u zraku, na moru i kopnu", stoji u priopćenju izraelske vojske.

Na zahtjev UN-a, izraelska vlada je u subotu navečer pristala produljiti primirje do nedjelje u ponoć po mjesnom vremenu, no Hamas je odbacio produljenje primirja i nastavio s raketiranjem Izraela.

Sukob je u nedjelju ušao u 20. dan, a tijekom tog razdoblja poginulo je 1.049 Palestinaca, među kojima su većina civili, dok je 6.000 ranjeno. Na izraelskoj strani su poginula 43 vojnika i dvoje civila te jedan radnik s Tajlanda.

Ubijeno troje Palestinaca

Troje Palestinaca ubijeno je u nedjelju ujutro u Pojasu Gaze nakon nastavka izraelskih vojnih operacija na tom palestinskom području, doznaje se iz službe za izvanredna stanja.

Dvojica Palestinaca poginula su u tenkovskom napadu u središtu Pojasa Gaze, dok je treći poginio nedaleko od Khan Younisa, na jugu Gaze, pojasnio je isti izvor.

Hamas preuzima odgovornost za raketiranje Izraela nakon primirja

Palestinski islamistički pokret Hamas preuzeo je u subotu navečer odgovornost za ispaljivanje sedam raketa na Izrael, od kojih dvije na Tel Aviv, i tako praktički odbio produljenje humanitarnog primirja u Pojasu Gaze koje je isteklo u 20 sati po lokalnom, odnosno 19 po srednjoeuropskom vremenu.

Sirene su se oglasile diljem zemlje u trenutku kada su ispaljene rakete, priopćila je policija.

Za ispaljivanje raketa, od kojih je pet palo na Nachal Oz na jugu izraela, a dvije na područej tel Aviva, odgovornost je preuzeo oružani ogranak Hamasa, Brigade Elzedina al Kasama.

Izrael je u subotu prihvatio produžiti za četiri sata, do ponoći, današnji 12-osatni prekid vatre, objavili su izraelska vojska i ministarstvo informiranja.

Nakon što je u subotu ujutro tzv. humanitarno primirje stupilo na snagu stanovnici Gaze iskoristili su to vrijeme kako bi pokopali mrtve i pokušali na brzinu obnoviti zalihe hrane.

U subotu navečer sastao se izraelski uži kabinet vlade kako bi raspravljao o međunarodnim aktivnostima, koje predvodi američki državni tajnik John Kerry, kako bi se uspostavilo trajan prekid vatre, no, kako se doznaje, najmanje jedan ministar zalaže se za nastavak vojne operacije.


Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!