Ostani doma
Novosti

NISU POZNATI MOTIVI

Pokolj počinio vojni psihijatar

Amerikanac koji je prešao na islam je uskoro trebao otići na ratište u Afganistan ili Irak čemu se on snažno protivio.

AUSTIN - Časnik koji je okrivljen za ubojstvo 12 i ranjavanje 31 osobe u američkoj vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu u četvrtak, nije mrtav kako je ranije objavila vojska, već se teško ranjen nalazi u bolnici u stabilnom stanju, izjavio je u četvrtak navečer zapovjednik baze.

Osumnjičeni je u incidentu višestruko ranjen i "u stabilnom je stanju", rekao je novinarima general Robert Cone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prva izvješća govore da je bio samo jedan napadač koji je više puta ustrijeljen na mjestu zločina. Međutim, on nije ubijen kako je ranije izviješteno", dodao je.

Osumnjičeni, identificiran kao bojnik Nidal Malik Hasan, otvorio je vatru u centru za obradu vojnika u Fort Hoodu oko 13:30 sati, po lokalnom vremenu, rekao je Cone. Tri ostala vojnika koja su prvotno pritvorena radi ispitivanja, kasnije su oslobođena, dodao je.

Napadač je bio naouržan s dva pištolja, od kojih je jedna bio poluatomatski, kazao je general Cone.

Jedan svjedok iz baze je izjavio da su vojnici trgali odjeću kako bi napravili zavoje za ranjene.

"To je bio kaos", rekao je svjedok.

Hasan (39), psihijatar s diplomom sveučilišta Virginia Tech i Vojnomedicinskog fakulteta u Bethesdi, radio je u Vojnomedicinskom centru Darnall u Fort Hoodu, prema podacima u vojnoj i profesionalnoj dokumentaciji.

Prije premještaja u Darnall u srpnju ove godine, šest godina je stažirao i radio u vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu. Tamo je imao teškoća u komunikaciji s pacijentima, što je zahtijevalo savjetovanje i dodatni nadzor, izjavio je Dr. Thomas Geiger direktor programa za stažiste u Walter Reedu.

Savezni dužnosnici su kazali da je Hasan državljanin SAD, jordanskog podrijetla. Vojni dokumenti pokazuju da je rođen u Arlingtonu u Virginiji, da se prijavio u vojsku odmah nakon srednje škole, kao i da nikada nije bio razmješten izvan SAD-a.

Hasan je 28. studenoga trebao biti razmješten u Irak i čini se da je bio "jako uznemiren" zbog toga, izjavila je senatorica Kay Bailey Hutchison iz Teksasa, za lokalnu TV postaju KXAN iz Austina.

Vojska u četvrtak navečer nije potvrdila da je bojnik Hasan tada trebao biti razmješten u Irak.

Kako se sada ispituju motivi zločina, izviješteno je i da je Hasan izazvao interes FBI-a prije šest mjeseci kada je na internet stranici Scribd, autor potpisan kao Nidal Hasan pisao o bombašima samoubojicama u pozitivnom svjetlu, uspoređujući ih s vojnicima koji se bace na bombu kako bi zaštitili suborce. Međutim, nije potvrđeno da je autor bio bojnik Hasan.

The New York Times u petak donosi razgovor s Hasanovim bratićem Nader Hasanom, 40-godišnjim odvjetnikom iz sjeverne Virginije, koji ja kazao da je bojnik Hasan bio "smrtno prestrašen" s mogućnošću da ga pošalju u Irak ili Afganistan.

"Bio je smrtno prestrašen. Ljudi su mu svakodnevno govorili o užasima koje su tamo vidjeli", rekao je.

Također je kazao kako mu se rođak žalio da ga maltertiraju u vojsci jer je musliman, te da je želio izaći iz vojske ali nije mogao, jer je trebao platiti vojsci dug za svoje školovanje. On je kazao je i da je bojnik Hasan bio neoženjen, te da se nakon smrti roditelja 1998. i 2001. više okrenuo vjeri.

Baza Fort Hood u središnjem Teksasu, najveći objekt kopnene vojske u SAD-u koji se prostire na 64.000 hektara i u kojoj je smješteno oko 50.000 vojnika, u četvrtak navečer je otvorena nakon što je pet sati bila potpuno zatvorena.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je pucnjavu "tragičnom" i "užasnom erupcijom nasilja" te izrazio sućut obiteljima stradalih.

Ministar obrane Robert Gates najvio je da će Pentagon učiniti sve što može kako bi pomogao zajednici Fort Hooda da prevlada teške trenutke.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!