Novosti

RTL otkriva poreznu reformu

Nova osnovica i razred dižu plaće od 30 do čak 1400 kuna!

Poznati su detalji porezne reforme koju Vladi predlaže ministar financija. Kako RTL neslužbeno doznaje - prihvati li se njegov plan - sve plaće: od minimalca do onih najvećih - rast će od 30 do čak 1400 kuna na mjesec. Vlast misli da će financijsko jačanje srednjeg sloja potaknuti potrošnju, a mjere stupaju na snagu već u listopadu nakon rebalansa proračuna.

Dosad je uzimala, a sad bi konačno Vlada mogla vratiti koju kunu građanima u novčanike. Kako je RTL-u već najavio, ministar financija Boris Lalovac priprema poreznu reformu koja bi dohodak građana trebala podići od 30-ak kuna mjesečno do čak 1400 kuna.

Hrvatska je na vrhu europske ljestvice po visini poreza na rad. Dosad je neoporezivi dio dohotka iznosio 2200 kuna, do 6600 kuna porez je iznosio 12 posto, 25 posto plaćalo se do 8800 kuna, a na sve preko toga plaćalo se porez po najvišoj stopi od čak 40 posto.

Prođe li Lalovčev prijedlog, neoporezivi dio će se povećati na 2600 kuna, a najviši porez plaćat će samo oni s plaćama većima od 13.200 kuna."Moram priznati, tu nitko ne gubi, svatko dobiva nešto. Samo opet ne toliko da bi se opet postigao onaj efekt koji očekujemo. Ne znam koliko bi efekt porasta potrošnje bio puno veći za ovaj srednji sloj, ali za ovaj viši sloj tu bi se već osjetio porast, a to onda znači da uvijek tko ima više taj više i dobije", izjavila je izjavila je Lucija Turković Jarža, porezna stručnjakinja RRIF-a.

Okvirni izračun kaže da bi minimalac rastao za 30-ak kuna mjesečno, plaća od 5500 kuna za 360 kuna, ona od 9200 kuna za čak 750 kuna, a sve plaće veće od 11.300 kuna digle bi se za čak 1420 kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čitaNo bi li se Vladine porezne mjere prelile direktno na plaće radnika? Izgleda da - ne.

"Pa u svakom slučaju novac bi ostao u privatnom sektoru, da li će ići kroz plaće ili će biti zadržana dobit", smatra Davor Majetić, Hrvatska udruga poslodavaca.

Gubitnika ipak ima: to je lokalna samouprava koja se financira upravo iz ovog poreza. Građani bi mogli dobiti, a gradovi i općine izgubiti - oko 2 milijarde kuna.

"Iako nam je drago da će našim građanima ostati nešto više novca u džepu, mormao priznati da bez projekta", kazao je Vladimir Ham, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Oporba nije protiv, ali upozorava da Vlada olako zadire u poreze.

"Sad smanjuje porez na dohodak s velikom lakoćom jer je to prihod lokalnih jedinica. Najgore je što to radi bez dogovora surandje s lokalnom jedincicama", dodaje Ivana Maletić (HDZ), zastupnica u europskom parlamentu.

Svoj prijedlog Lalovac uskoro šalje na uži kabinet. Potporu premijera, ako je suditi po nedavnim izjavama, već ima.

"Mi nažalost imamo tu nesretnu osobinu da sve slamamo na leđima srednjeg sloja, da njih najviše deremo. To ćemo morati razmotriti", poručio je Zoran Milanović (SDP), predsjednik Vlade prije pet dana.

Usvoji li Vlada plan ministra financija već prilikom rebalansa proračuna, manji porezi na rad mogli bi zaživjeti - već u listopadu.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!