Novosti

Europa je nemilosrdna

Nova porezna reforma Vlade: Glavna žrtva javni sektor

Ovo je, čini se, jedna od rijetkih Vladinih reformi koja daje konkretan rezultat, a vladajući pripremaju nove, zbog kojih lokalne samouprave nikako nisu zadovoljne što će se morati odreći dijela kolača.

Par stotina kuna više u novčaniku, za dugogodišnjeg liječnika obiteljske medicine u Zadru, nije za odbaciti.

''Dugi niz godina nije bilo rasta plaća u primarnoj zaštiti, pa bi svaki pomak u tom smjeru - dobro došao'', komentira Damir Biloglav, liječnik obiteljske medicine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No otkud državi sad odjednom novac da se može odreći prostora, nije mu jasno.

''U isto vrijeme s ovom mjerom se najavljuje i nužnost smanjivanja obujma plaća u javnom sektoru. Hoćemo li mi na kraju dobiti više ili manje - vidjet ćemo'', zaključio je Biloglav.

Čini se da sve nije jasno ni ministrima koji još nisu upoznati s izračunima koje radi ministarstvo financija pa ništa ne žele komentirati.

Stručnjaci također čekaju prave podatke no već je iz prvih najava jasno tko će najviše profitirati.

''Gledajući u postotku oni građani koji su dosada plaćali 40 posto poreza na dohodak, to je jedan značajni dio, a sada će se jednostavno prebacili u onaj niži razred po 25 posto'', objašnjava Đurđica Jurić, dekanica visoke škole RRIF.

Prema prvim projekcijama dosada su u porezni razred od 40 posto ulazili svi oni čija je neto plaća bila veća od 8800 kuna neto, a sada će po najvećoj stopi plaćati oni s plaćom od oko 12.500 kuna - na više.

No postoji otvorena mogućnost i da poslodavac sebi prisvoji svu dobit od vladine porezne reforme.

''Moguće je da profitiraju poslodavci ali samo u onom slučaju ako su neispravno ugovarali s radnicima plaću u netu svoti, jer tada će radnicima plaća ostati ista a poslodavac će imati manji bruto tošak plaće'', kaže Jurić.

Ideja ministra financija nailazi na veliki otpor kod čelnika lokalne samouprave. Umjesto da zadiru u lokalni proračun, kaže gradonačelnik Zagreba čiji proračun najviše gubi najavljenim poreznim izmjenama, trebaju se ugledati na njega.

''Svake godine smanjiti 25 posto uposlanih i 5 do 10 posto plaće svime. Ako vlada to ne napravi do jeseni, dobit će mail iz Bruxellesa i morat će to napraviti'', tvrdi Bandić

A iz Bruxellesa već poručuju: sjetite se preporuka o smanjenju deficita.

''Stanje javnih financija država članica analizirat će se na jesen kada će Europska komisija objaviti i redovitu ekonomsku prognozu. Što se tiče zaključaka o potrebnim potezima, još uvijek vrijede preporuke koje su zemlje članice dobile od Vijeća ministara u srpnju'', izjasnio se Simon O'Connor, glasnogovornik potpredsjednika Europske komisije Jyrkija Katainena. 

Ministar financija imat će još dosta posla da i vlastite kolege uvjeri u potrebu - smanjenja poreza.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!