Novosti

UNATOČ broju ledenih izazova

U Hrvatskoj za oboljele od ALS-a prikupljeno samo 3.500 kuna!

Smrtonosna bolest amiotrofična lateralna skleroza postala je poznata zahvaljujući viralnom hitu polijevanja hladnom vodom. Ubrzo se on proširio i na Hrvatsku no RTL doznaje da je u tri dana otkako postoji udruga uplaćeno samo 3.500 kuna.

"Na 18. rođendan kaže da ćeš umrijeti." Za Kristijana Horvata ove su riječi bile najgori poklon za rođendan. Dijagnosticirana mu je amiotrofična lateralna skleroza. Jedina šansa bilo je eksperimentalno liječenje u Kini.

"Moram priznati da sam već prvi tjedan osjetio promjene, da se mogu ustati, da mogu obući majicu i tako", kaže.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za Kristijanovu bolest nitko ne bi ni znao da u SAD-u nije krenuo trend polijevanja hladnom vodom kao bi se javnost osvijestila i donirala novac za oboljele. Onaj tko se polije vodom donira 10 dolara, a onaj tko odbije mora dati 100 dolara organizaciji koja pomaže oboljelima od ALS-a.

U samo mjesec dana prikupljeno je više od 70 milijuna dolara, dok su lani prikupljena tek 2,5 milijuna. Poznati Hrvati također su se priključili Ice Bucket izazovu. No jesu li svi donirali nije poznato.

Kristijanova majka zato je osnovala udrugu Neuron koja bi trebala pomoći svima oboljelima u Hrvatskoj.

"Mi smo otvorili donatorski račun, znači račun na koji se mogu skupljati dobrovoljni prilozi. Ne mora nitko biti naš član da bi nam mogao pomoći", kaže Slavica Horvat.

Ivici Bartuloviću u odlasku na liječenje u Kinu pomogla je obitelj. Sve su platili gotovo 400 tisuća kuna. Ivica se danas vratio iz Pekinga.

"Što se tiče rezultata sad je prerano još govoriti, za sada ih ima, tata može hodati 100-tinjak metara više nego što je hodao prije", kaže njegov sin Ivan.

Liječnici oboljelima pomažu matičnim stanicama, masažama, akupunkturom i toplicama, a prvi rezultati vidljivi su već nakon tjedan dana. Točan broj oboljelih od ALS-a u Hrvatskoj se ne zna, a jedina slamka spasa im je upravo liječenje u Kini.

A hladna kupka zdravih ljudi nije dovoljna, već i donacija na račun udruga oboljelih od ALS-a. Do sad je prikupljeno samo 3.500 kuna što je malo u odnosu na broj ledenih izazova objavljenih na društvenim mrežama.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!