Novosti

dobre vijesti za roditelje

Otkrijte spol djeteta već u 7. tjednu trudnoće

Dobre vijesti za sve buduće roditelje, koji što prije žele doznati spol djeteta, stižu iz Amerike. Naime, njihovi znanstvenici su razvili test uz pomoć kojeg je moguće otkriti spol već u 7. tjednu trudnoće.

Hoće li budući roditelji dobiti djevojčicu ili dječaka, može se sada otkriti već u sedmom tjednu trudnoće i to uz pomoć jednostavnog testa koji iz majčine krvi izolira stanice fetusa.

Američki znanstvenici pratili su više od 6.000 trudnica i pouzdanost da se baš tada otkrije spol djeteta je 95-postotna.

"Ovaj test omogućava da se odredi spol fetusa na način da se u fetalnim stanicama dokaže postojanje Y kromosoma i onda se može reći da je dijete muškoga spola, a ako se ne dokaže, onda je dijete ženskoga spola", pojasnio je ginekolog Mario Ćurić.

Riječ je o neinvazivnoj metodi, a u Americi se sličan test odnedavno može kupiti preko interneta.

Iako vrlo rano otkriva spol, metoda prije svega ima za cilj otkriti moguće genetske poremećaje, poput hemofilije koja se javlja kod dječaka.

"Oni genetski poremećaji koji su vezani uz spol, dakle, uz kromosome X ili Y, na taj način se posredno mogu isključiti ili dokazati pa se prema tome može intervenirati u trudnoći puno ranije nego inače", rekao je Ćurić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!