Ostani doma
Novosti

NAPETA UTRKA ZA PANTOVČAK

RTL anketa: Josipoviću pada podrška, Kolindi i Kujundžiću raste!

Rezultati trećeg mjesečnog istraživanja preferencija kandidata za predsjednika Republike pokazuju kako je drugi krug izbora vrlo vjerojatan. Također, anketa je otkrila da raste podrška Kolindi Grabar Kitarović, Milanu Kujundžiću i Ivanu Rudi.

Rezultati trećeg mjesečnog istraživanja preferencija kandidata za predsjednika Republike, koje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus, pokazuje dva važna nalaza: drugi krug izbora je sasvim izvjestan, te zadržavanje značajne prednosti Ive Josipovića pred dva glavna izazivača (Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić). Uz to, u posljednjih je mjesec dana zabilježen vidljiviji porast izborne podrške Milana Kujundžića i Ivana Rude

Da su izbori provedeni u prva tri dana prosinca Ivo Josipović bi u drugi krug išao s prvog mjesta i to s izborom od 42,3 posto hrvatskih građana/ki (prema 42,7 iz studenog, ali i 47,1 posto iz listopada). Na glasačkom bi listiću u izborima za drugi krug bilo i ime Kolinde Grabar Kitarović koja je zabilježila izbor od 28,3 posto (u onosu na 27,8 posto iz studenog i 30 posto iz listopada).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na trećem je mjestu Milan Kujundžić s 11,2 posto izbora (prema 9,7 posto iz studenog i 9,4 posto iz listopada). Još su dva kandidata zabilježila nešto vidljiviju podršku: Ivan Rude s 4 posto (u odnosu na prošlomjesečnih 3,1 posto) i don Ivan Grubišić s 2,7 posto (prema 4,6 posto iz studenog). Ostali kandidati bilježe izbor od 2,7 posto, a zabilježeno je i 8,7 posto neodlučnih.

Ulaskom u predsjedničku utrku većeg broja kandidata povećavaju se izgledi za izbore u dva izborna kruga. Naravno, konačna lista kandidata još uvijek nije poznata, a prema dostupnim informacijama u izborima će biti najmanje 4 kandidata (koji imaju izgleda prikupiti potreban broj potpisa za valjanost svoje kandidature). Kad se govori o trendu rezultata kandidata (tzv. tendencija) u posljednja tri mjeseca najveći je dobitnik Milan Kujundžić.

Ukupno gledajući izbor Milana Kujundžića je u prosincu porastao prema onom u listopadu (1,8 postotnih poena), ali i prema studenom (+1,5 postotnih poena). Ivo Josipović je u ovomjesečnom istraživanju u odnosu na mjerenje provedeno početkom listopada zabilježio negativnu tendenciju (s 4,8 postotnih poena), ali i u odnosu na studeni (-0,4 postotnih poena). HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović je u ovomjesečnom mjerenju zabilježila bolji rezultat od onog iz studenog (+0,4 postotna poena), dok je u odnosu na mjerenje u listopadu ovomjesečni rezultat slabiji za 1,7 postotnih poena.

Dva prošlomjesečna ulazna kandidata su imala promjenljive ishode: Ivan Rude je zabilježio porast podrške za 0,9 postotnih poena, dok je podrška don Ivana Grubišića otkliznula za 1,9 postotnih poena.

Zanimljiva je distribucija glasova birača važnijih hrvatskih stranaka i pretežiti odabir među četiri aktualna kandidata. Od 17 stranaka koje u istraživanju imaju udio veći od 0,5 posto, Ivo Josipović je najčešći izbor za glasače 8 stranaka, Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić po 3 stranke (dok tri stranke imaju po dva favorita).

Kad se govori o biračima dvije najveće hrvatske stranke glasači SDP-a biraju "svog" kandidata Ivu Josipovića u 93,9 posto slučajeva, dok njih 1,2 posto daje glas za Ivana Rudu i 1,8 posto za don Ivana Grubišića (svega 0,6 posto glasova SDP-ovih birača ide Kolindi Grabar Kitarović).

S druge strane, distribucija glasača HDZ-a nešto je raznolikija: za Kolindu Grabar Kitarović glasa 77,1% birača ove stranke, Ivu Josipovića 7,5%, Milana Kujundžića 6%, Ivana Rudu 1,5%, don Ivana Grubišića i Antu Đapića po 1%.

Kad je riječ o drugom krugu, u kojemu se natječu dva najizglednija kandidata, Ivo Josipović je češći izbor (50,9% u prosincu, prema 51,6% iz studenoga), u odnosu na kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović (41,4% iz prosinca u odnosu na 39,3% iz studenoga) uz 7,7 posto neodlučnih (9,1% prije mjesec dana). Zanimljivi su i nalazi o distribuciji glasova kandidata iz prvog kruga. Tako se birači Milana Kujundžića u drugom krugu u 80% slučajeva opredjeljuju za Kolindu Grabar Kitarović, a 16,7% za Ivu Josipovića. Birači Ivana Rude u drugom krugu biraju I. Josipovića u 51,3% slučajeva, a K. Grabar Kitarović 22,7%, dok se 63,6% biračkog tijela don Ivana Grubišića u drugom krugu opredjeljuje za za I. Josipovića, a 22,7% za K. Grabar Kitarović.

Kad bi se u  drugom krugu biralo između Ive Josipovića i Milana Kujundžića, tada bi razlika između ova dva kandidata bila nešto veća nego što je to bio slučaj u srazu Josipović-Grabar Kitarović. Naime, Ivo Josipović bi u ovom pripetavanju  zabilježio izbor od 53,5 posto, dok bi za Milana Kujundžića glasalo 36 posto birača (uz 10,5 posto neodlučnih).

Iz sadašnjeg stanja dade se zaključiti da je aktualni predsjednik najbliži izbornoj pobjedi, ali u dva izborna kruga. Za sada, a prije početka službene kampanje, koja je prilično kratka (i kao takva daje prednost onome koji "brani" mandat), Ivu Josipovića ozbiljnije ne ugrožavaju dvoje glavnih izazivača. Hoće li tako ostati i tijekom kampanje, za koju se dade naslutiti da će biti vrlo oštra, ostaje nam za vidjeti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!