Novosti

NEČUVEN POTEZ

Šok umjesto povišice: Ovako su neki poslodavci izigrali zakon i radnike!

Oni koji plaću dobivaju početkom mjeseca - prvi će u Hrvatskoj osjetiti mini poreznu reformu! Izmjenama zakona o porezu na dohodak (koji je s početkom godine stupio na snagu) - plaće za oko milijun zaposlenih rast će od 30 pa sve do 1000 kuna. I dok Vladinu odluku građani pozdravljaju, dio poslodavaca sve je izigrao i novac koji pripada radnicima - zadržao za sebe.

Ovim su konzultantima u jednoj zagrebačkoj tvrtki koja se bavi poslovnim rješenjima - brojke u malom prstu. Pa su brzo izračunali koliko će im najnovija porezna reforma donijeti - već na prosinačkoj plaći idućeg tjedna.

"Mi imamo 67 zaposlenih. Raspon plaća će se mijenjati između 100 i 900 kuna, a u prosjeku će to iznositi oko 200 kuna", kaže voditeljica financija Severina Purić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Zagrebu će primjerice uz prirez od 18 posto i najmanji osobni odbitak koji je sada povećan na 2600 kuna - minimalna plaća od 3017 kuna bruto - iznositi 2414 kuna neto - što je povećanje od 30 kuna. Bruto plaća od osam tisuća u neto će iznositi 5616 - što je pak povećanje od 118 kuna. Bruto plaća od 20 tisuća, u netu će biti 12.349 - što je rast za čak 967 kuna.

"Najveći porast neto plaća zbog smanjenja poreza će se osjetiti kod onih koji plaćaju više poreza, a posebno kod onih koji su plaćali porez po stopi od 40 posto", otkriva savjetnica u RRiF-u Lucija Turković Jarža.

Jer se ta najveća porezna stopa sada primjenjuje na osnovicu iznad 13 tisuća i 200, a ne kao dosad već od 8 tisuća i 800 kuna.

Nisu svi sretni. U proračune lokalne samouprave zbog toga će slijevati 2 milijarde kuna manje, pa su neki gradovi povećali prireze, a najavljuju i nove poteze. U Vladi se pak nadaju da će potaknuti potrošnju.

Neki poslodavci, međutim, odlučili su sve izigrati i novac zadržati za sebe. Pred radnike su stavili aneks ugovora o radu - kojim im neto plaća koja je trebala rasti - ostaje ista, ali su poslodavci zato sebi smanjili bruto. Ne samo da radnik nije dobio povišicu, već mu je zbog manjeg bruta i manji doprinos za mirovinsko osiguranje.

"A ono što je još dodatno je da se na taj bruto 1 obračunava i bruto 2 takozvani na kojem se obračunavaju doprinosi za zdravstvo, za  zapošljavanje i nesreće na radu, pa se tu dodatno oštećuje i država", upozorava predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindiakata Krešimir Sever.

Sretan i zadovoljan radnik - očito nekim poslodavcima, u trenutku kada je na burzi više od 315 tisuća ljudi - ništa ne znači.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!