Ostani doma
Novosti

brojke ne lažu

Tko je koliko letio Vladinim zrakoplovom?

Ministarstvo u mandatu Kolinde Grabar Kitarović vladin avion koristilo je 150 puta, a ono Vesne Pusić - dvostruko manje.

Vladin avion Challenger 640 od 2004. prešao je gotovo 3 milijuna kilometara što znači da je mogao 72 puta obići planet. Posljednja je njime letjela potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Ona je hrvatsku delegaciju iz Ankare u Zagreb, umjesto redovnom linijom, vratila vladinim avionom. Ukupni trošak tog leta je 60 tisuća kuna.

"Rekao sam ministrici Pusić prije godinu dana da izvoli koristiti taj avion i da ima proračun za to. Predsjednik i ja putujemo, ali ministar je stalno na putu", branio je svoju ministricu vanjskih i europskih poslova premijer Zoran Milanović u sinoćnjem intervjuu RTL-u Danas.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako bi dokazao da se u njegovoj Vladi leti manje, Milanović je RTL-u dao pregled naleta Challangera unatrag 10 godina.

U vrijeme četiri godine mandata Kolinde Grabar Kitarović Ministarstvo vanjskih poslova vladin avion koristilo je 150 puta. To je za 81 let više nego u 3 godine mandata aktualne ministrice.

U vrijeme njena prethodnika, Gordana Jandrokovića, ministarstvo ja avion koristilo najmanje - tek 40 puta.

"Dakle, od 2004. godine, od Vlade u kojoj je Kolinda Grabar Kitarović bila zvijezda i primabalerina, do 2012. godine kada mi dolazim u Banske dvore, taj broj smanjio tri puta", kazao je Milanović.

U obranu predsjendičke kandidatkinje stao je njen glasnogovornik. Kaže, broj letova u vrijeme njena mandata veći je zbog intenzivnih diplomatskih napora u to vrijeme oko ulaska u Uniju i NATO.

"I to je jedno neusporedivo vrijeme za vanjskopolitičke aktivnosti u odnosu na ovo danas. Jedan je od dokaza da se danas ne putuje nešto previše niti ima nekih diplomatskih kontakata što možemo vidjeti po rezultatima i narušenim odnosima s brojnim zemljama", istaknuo je Mladen Pavić, glasnogovornik HDZ-ove kandidatkinje za predsjednicu Republike.

Oko korištenja aviona oglasio se i još uvijek aktualni predsjednik. No, Vladina statistika govori da ni Ured predsjednika nije štedljiv u korištenju službenog aviona. Za razliku od mandata njegova prethodnika - tek 47 letova manje.

Inače, od 2004. vladin avion obavio je točno 3.476 letova. Od toga samo 175 medicinskih.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!