Ostani doma
Novosti

zatvorena birališta

Građani pohrlili glasati: Očekuje nas rekordna izlaznost?

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj. Do 16:30 sat izašlo je 1.707.976 birača, odnosno 48,23 posto, pokazuju podaci o odazivu koje je DIP objavio u 17 sati. Procjenjuje se kako će na ovim izborima izaći rekordan broj birača.

19:00 - Zatvorena su birališta u Hrvatskoj.

16:59 - Gotovo polovica birača, bitno više nego u prvom krugu, izišlo je na nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države, pokazuju podaci Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16:30 sati na birališta je izišlo 1.707.976 birača, odnosno 48,23 posto, pokazuju podaci o odazivu koje je DIP objavio u 17 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U odnosu na prvi krug izbora to je čak 12 posto veća izlaznost (36,36 - 48,23). Dodajmo i kako je prije pet godina u drugom krugu izbora do 16 sati na birališta izišlo 37,99 posto glasača.

Najveća je izlaznost u Karlovačkoj i Varaždinskoj županiji, dok su na dnu Zadarska i Brodsko-posavska županija.

'U ime obitelji' očekuje rekordan broj birača

Udruga "U ime obitelji" putem svojeg informatičkog sustava za praćenje izlaznosti do 15.30 sati primila je izvješća o izlaznosti od svojih promatrača s 175 biračkih mjesta.

Do 15 sati na birališta je, prema najnovijim procjenama Udruge "U ime obitelji", izišlo nešto više od 44 posto birača, što je za preko 8 posto više nego u prvom krugu. Iz ovih podataka procjenjuju kako će na ovim izborima izaći rekordan broj birača.


Tijekom drugog kruga predsjedničkih izbora primijećeno je znatno više nepravilnosti nego što je to bilo u prvom krugu, priopćili su iz Udruge. Dežurni volonteri od jutra bilježe i klasificiraju prigovore koje zaprimaju od 845 promatrača diljem Hrvatske. U jednom slučaju morala je intervenirati čak i policija.

Na biračkom mjestu 172. u Zagrebu promatrač "U ime obitelji" verbalno je napadnut od strane nepoznate osobe koja nema funkciju u biračkom odboru, a uspostavilo se da je član SDP-a.

Nakon što je promatrač GI UIO uputio prigovor na protuzakonito postavljanje SDP-ova promatrača biračkom odboru jer je spomenuti imao potvrdu, ali nije bio na popisu promatrača DIP-a, došlo je do verbalnih prijetnji promatraču Udruge UIO drugog člana SDP-a koji se zatekao na biralištu i također tvrdio kako je promatrač SDP-a izjavom: "Mi smo vlast i nemate pravo stavljati prigovor na naše promatrače!" O prijetnjama su obaviještena nadležna tijela, a dolaskom policije spomenuta osoba koja se zatekla na biralištu donijela je, naknadno, potvrdu SDP-a da je njihov promatrač.

U Samoboru su članovi biračkog odbora otvorili glasačku kutiju u 12 sati, uz obrazloženje kako nema mjesta u kutiji te će oni to podijeliti na dva dijela.

Prema dojavi građana, u Zaprešiću na biračkom mjestu u Domu zdravlja glasačka kutija nakon 10 sati nije bila zatvorena, a u odboru je bilo prisutno samo dvoje članova. 


Građani su prijavljivali i kršenje izborne šutnje izjavama Ive Josipovića nakon glasovanja, u kojem je iznio dio svog programa, a koji su objavljivali pojedini mediji.

Udruga "U ime obitelji" podsjeća sve one koji se zbog gužve na biračkim mjestima zateknu u redovima pred biralištima, glasovanje biti omogućeno i nakon 19 sati. Osobito se to odnosi na glasovanje hrvatskih državljana u Mostaru (BiH) koji od ranog jutra stoje u redovima kako bi ostvarili svoje građansko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. 

Do 11.30 na biralištima osjetno više građana nego u prvom krugu!

Više od petine birača, bitno više nego u prvom krugu, izašlo je na nedjeljni, drugi krug izbora za predsjednika, odnosno predsjednicu države, pokazuju podaci Državnoga izbornog povjerenstva (DIP).

Do 11, 30 sati na birališta je izašlo gotovo 780 tisuća birača, odnosno 21, 9 posto, pokazuju podaci o odazivu koje je DIP objavio u podne.

U prvom krugu, 28. prosinca, u istom je vremenu svoju biračku dužnost ispunilo 13,2 posto, odnosno oko 450 tisuća birača.

Nedjeljni odaziv bitno je veći i od odaziva drugog kruga na posljednjim predsjedničkim izborima, onima prije pet godina.

Naime, te 2009. do 11 sati glasovalo je 491 tisuća birača, sada gotovo 270 tisuća više, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Hrvatin procjenjuje da bi i ukupna izlaznost na aktualnim izborima mogla biti veća od izlaznosti prije pet godina.

Te, 2009. godine ukupna izlaznost je bila oko 50, 13 posto, no biračko je tijelo bilo znatno veće, ipak kad se promatraju apsolutne brojke, s velikom se vjerojatnošću može očekivati veća izlaznost, rekao je predsjednik DIP-a.

Potvrdio je da na biralištima u BiH, konkretno u Mostaru, ima gužvi.

U Banjoj Luci i Tuzli nema problema, čeka se od 15 minuta do pola sata, problem je Mostar gdje je već ujutro izašao veći broj birača, rekao je Hrvatin i pojasnio što je razlog gužvama, odnosno višesatnom čekanju.

"Čeka se zbog izdavanja potvrda za birače koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, iako imaju prebivalište u BiH", rekao je predsjednik DIP-a.

Naveo je i da, za sada, nema dojava o nepravilnostima, kao ni policijskih dojava o kršenju javnog reda i mira na biračkim mjestima.

Gledano u postotcima, najbolji odaziv po županijama imaju Karlovačka (27, 4 posto) i Varaždinska (26,4) , najslabiji Požeško-slavonska (17 posto) i Brodsko-posavska županija (17, 9 posto).

Mjereno u apsolutnim brojkama, najviše birača glasovalo je u Gradu Zagrebu, njih 141 tisuću, te u Splitsko-dalmatinskoj županiji -gotovo 80 tisuća.

Među gradovima, po odazivu prednjači Karlovac u kojemu je do 11, 30 sati glasovalo gotovo 30 posto birača, te Varaždin (28, 6 posto), na dnu ljestvice su Slavonski Brod (18,6) te Pazin i Dubrovnik (oko 19, 9 posto).

Po gradovima i u apsolutnim brojkama, nakon već spomenutog Zagreba slijede Split (31. 400), Rijeka (23.500), te Osijek (20.050).

DIP će slijedeće podatke o odazivu objaviti u 17 sati.

Pravo biranja na šestim predsjedničkim izborima od neovisnosti ima oko 3, 8 milijuna birača koji biraju između SDP-ova predsjedničkog kandidata Ive Josipovića i HDZ-ove Kolinde Grabar Kitarović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!