Ostani doma
Novosti

ostvarenje plana sve bliže

Ambiciozni projekt: Hrvatska dobiva svemirsku luku u Lici?

Ambiciozni projekt: Hrvatska dobiva svemirsku luku u Lici?
Swiss Space Systems Croatia

Projekt bi uskoro mogao krenuti iz Lijepe naše te Hrvatsku pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u Zemljinu orbitu

Švicarska kompanija Swiss Space Systems (S3) utemeljena je od strane bivših vojnih pilota, i to još prije tri godine, a novina je ta da bi isti projekt uskoro mogao krenuti i iz Lijepe naše te Hrvatsku pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u Zemljinu orbitu.

S3 utemeljen je da bi svemir postao dostupan širokim masama, a ne samo odabranima. S tom namjerom osnovan je i ogranak S3 Croatia s projektom gradnje Hrvatskog svemirskog centra. 'Svemir je za sve', moto je švicarske kompanije.

U ponedjeljak, 16. veljače, kompanija će organizirati prezentaciju i u Zagrebu, a bit će riječi o potencijalu Like, točnije Udbine, kao Centra za svemirska istraživanja. Razgovarat će se i o tome kada bi mogli biti lansirani prvi sateliti proizvedeni u Hrvatskoj i kada bi iz Hrvatske mogli poletjeti prvi putnici.

To će biti jedinstvena prigoda za detaljnije upoznavanje s planovima i ciljevima projekta od strateškog značaja za znanstveni, tehnološki i gospodarski razvoj Hrvatske. Na predstavljanju će govoriti: Slađan Zovko, generalni direktor S3 Croatia, Pascal Jaussi, CEO i osnivač S3 Holding, Slobodan Danko Bosanac, voditelj projekta S3 Croatia, Kiril Tulskiy, predsjednik upravnog vijeća SC Croatia i Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Reci što misliš!