Ostani doma
Novosti

'ne može odlučiti sam'

Premijer o bušotinama na Jadranu: 'Sad ja kažem, idemo na referendum!'

Nakon burnih reakcija i raznih inicijativa oko bušenja nafte u Jadranu, premijer Zoran Milanović prelomio: 'Sad ja kažem, idemo na referendum!'

Građani će, čini se - ponovno na referendum, najavio je to sam premijer Zoran Milanović na Rabu, poručivši kako o istraživanju i ekploataciji nafte i plina u Jadranu - ne može odlučiti sam.

Odgovorio je to na pitanje novinarke RTL-a da prokomentira sve glasniju inicijativu javnosti, predvođenu među ostalima Oliverom Dragojevićem i Meri Cetinić, koji su poručili da će se protiv novih bušotina u Jadranu boriti pjesmom.  Eko udruge koje koordiniraju akcijom - protiv tog velikog projekta za koje je 5 naftnih kompanija već dobilo dozvole - pozdravljaju premijerovu poruku.

Reakciju Udruge okupljene u koaliciju S.O.S. za Jadran na premijerovu najavu referenduma o nafti na Jadranu prenosimo u cijelosti:

"Pozdravljamo najavu premijera Milanovića da Vlada RH provede referendum o tome hoćemo li se upuštati u eksploataciju nafte na Jadranu. Naravno, pod pretpostavkom da se prije referenduma organizira kvalitetno informiranje javnosti te osigura korektna procedura. Posebno podržavamo stav kako Vlada RH, ni ova ni bilo koja u budućnosti, ne bi smjela sama donositi ovako važne i dugoročne odluke.

Podsjećamo, kako je ministar Vrdoljak, nažalost, sebi prigrabio ovlasti nad upravljanjem Jadranom te smatra kako on ima pravo donijeti takvu odluku i štoviše, da ju je već donio.
Također, premijer je u krivu o kvaliteti najavljenih koncesionara. Nama se nisu javili "najrenomiraniji svjetski istraživači", nego osrednje tvrtke s nizom incidenata u prošlosti. Privid kako se bušenju nafte u Jadranu protivi samo glasna manjina prvenstveno je posljedica dosadašnje netransparentne procedure te činjenice kako se nije kvalitetno konzultiralo širu javnost.

Očekujemo kako će se slično demokratsko izražavanje volje građana i građanki osigurati i za najavljena istraživanja nafte na kopnu".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik Vlade je danas obišao danas dovršeni sustav odvodnje na Rabu, vrijedan 65 milijuna kuna, te radove na rekonstrukciji dionice glavne otočne ceste od Raba do Lopara, vrijedne 42,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Premijer Milanović u pratnji ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine razgledao je središnji uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na predjelu Vašibake na krajnjem jugu otoka.

Ocijenio je da takve investicije donose veći standard otoku, koji može ostvarivati veću vrijednost na turističkom tržištu. Istaknuo je da je taj projekt među zadnjima koje financira država te da će se oni ubuduće financirati iz europskih fondova.

Od 65 milijuna kuna, koliko je uloženo u sustav odvodnje, 32,5 milijuna kuna je kredit Svjetske banke, 15,6 milijuna daje Ministarstvo poljoprivrede i 3,25 milijuna Hrvatske vode, a ostatak 13,65 milijuna je lokalni udjel iz naknade za razvoj.

Milanović o kreditima: 'To je vrlo mutna priča, oni su na Rab došli kamatariti'


Upitan je li njegov dolazak na Rab povezan s lokalnim izborima koji se tamo održavaju u nedjelju, 8. ožujka, premijer je odgovorio niječno.

"Moj dolazak na Rab nema veze s lokalnim izborima i nisam znao da i Karamarko danas dolazi ovdje, to sam saznao na putu. Vjerojatno on dolazi zbog lokalnih izbora. Moj dolazak na Rab je planiran već duže vrijeme", rekao je Milanović.

"Ovdje imamo problem ljudi koji su uzeli, ili kojima su uvalili one nesretne kredite preko RBA zadruge. To je jedna vrlo mutna priča. Nema puno takvih slučajeva u Hrvatskoj i zadužio sam ministra financija da vidimo kakvo rješenje tu možemo naći jer tu će neke stvari trebati raditi na mišiće. To nije normalna situacija", rekao je premijer dodavši kako kako je ovdje bila riječ o kamatarima, koji su birano došli na Rab.

"Dakle, nisu išli ti kreditori u Garešnicu i Babinu Gredu, nego su došli ovdje, prvi red do mora, ljudima koji nisu u biti kreditno sposobni za tu vrstu kredita, velikodušno davati novac, u biti ih kamatariti. To je moja poruka. Sudska presuda je sudska presuda, pošten ugovor je pošten ugovor. Ugovor u kojem se podjednako ili slično dijele rizici, uvijek podržavam, i on ima svoje posljedice. Ali kamatare ne, a ovo su kamatari", rekao je Milanović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!