Ostani doma
Novosti

PREDSJEDNICA U BERLINU

'Ovo je početak novog partnerstva između Hrvatske i Njemačke!'

'Ovo je početak novog partnerstva između Hrvatske i Njemačke!'
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je u okviru nastupnog posjeta Njemačkoj u Berlinu razgovarala sa svojim njemačkim kolegom Joachimom Gauckom i s kancelarkom Angelom Merkel, pri čemu su sugovornici naglasili da je taj posjet znak intenzivnih odnosa između Hrvatske i Njemačke

Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u službeni posjet Njemačkoj. Hrvatsku predsjednicu u Berlinu je dočekao njemački predsjednik Joachim Gauck.

"Ovo je drugo Vaše putovanje u inozemstvo. Drago mi je da ste se tako brzo odlučili doći. Želimo zajedno raditi na intenziviranju suradnje između Njemačke i Hrvatske. Najmanje 240.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni obogaćuju naše društvo", rekao je Gauck u uvodu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatska je dvije godine dio Europske unije i Vaša je zemlja poduzela velike napore da postane članica. Ali, znam da reformski procesi nisu završeni i o tome ćemo razgovarati. Hrvatska je pred velikim gospodarskim izazovima, a reforme su važne jer omogućuju blagostanje i rast gospodarstva", rekao je njemački predsjednik i dodao da je Hrvatska uzor drugim zemljama zapadnog Balkana.

"Hrvatska je most od EU prema tim zemljama. Vašom spremnošću za nastavak reformi ste dobar primjer ostalim zemljama u regiji koje žele ući u EU".

Gauck je podsjetio kako su Nijemci poduzeli važne korake na polju suočavanja s prošlošću.

"Tu vam možemo biti partneri", poručuje Gauck.

Predsjednica Grabar-Kitarović zahvalila se na dobrodošlici te je istaknula da je Berlin prva prijestolnica nakon Sarajeva koju posjećuje.

"Ovo doživljavam kao simboličnu potvrdu svestranih odnosa naših zemalja i iskrenog prijateljstva između naših građana", kazala je predsjednica. 

"U pravu ste predsjedniče kad kažete da pred nama stoji još veliki put reformi. Hrvatska je zemlja koja je prošla dvostruku tranziciju, od zemlje žrtve rata do zemlje u kojoj pomirba još traje, još postoji dosta ratnih rana koje treba zatvoriti. Ali smo prošli i tranziciju od zemlje centralizirane ekonomije do tržišnog gospodarstva. Hrvatska razumije ključnu ulogu Njemačke u europskoj i transatlanatskoj arhitekturi. Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji. Razmotrit ćemo stanje bilateralnih odnosa, agendu EU s posebnim naglaskom na prijavnicu za Schengen", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da želi da odnosi dviju zemalja budu što snažniji u gospodarstvu.

"Sigurna sam da je ovo početak novog partnerstva između Njemačke i Hrvatske", poručila je predsjednica.


Susret s kancelarkom Merkel

Poslije susreta s Gauckom, s kojim je razgovarala i na radnom ručku, Grabar-Kitarović sastala s kancelarkom Merkel. U skladu s protokolom, budući je njezin domaćin bio njezin njemački kolega Gauck, nakon susreta s Merkel nisu bile predviđene izjave za novinare. Kancelarkin ured međutim unaprijed je priopćio da su teme razgovora dviju političarki bilateralni odnosi i teme vezane za Europsku uniju, kao i pitanja zbivanja u jugoistočnoj Europi.

Njemačka je uvijek bila uz Hrvatsku

Kad je riječ o hrvatsko-njemačkim odnosima, predsjednica Grabar-Kitarović izjavila je u ponedjeljak u intervjuu njemačkoj postaji Deutsche Welle da želi obnoviti povjerenje Njemačke u Hrvatsku, narušeno slučajem lex Perković i izmjenom zakona o uhidbenom nalogu uoči ulaska Hrvatske u EU.

Njemačka je bila jedan od najžešćih kritičara Zagreba kada je samo dva dana prije ulaska u EU 1. srpnja 2013. izmijenio zakon o uhidbenom nalogu i spriječio izručenje bivšeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983.

"Želim na neki način obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske", rekla je Grabar-Kitarović koja je u predizbornoj kampanji često govorila o važnosti odnosa s Njemačkom, najsnažnijim europskim gospodarstvom.

"Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner, bila sam razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković", dodala je.

"To je bilo nepotrebno i Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala", istaknula je predsjednica.

Njezina očekivanja kad je riječ o odnosu između dviju zemalja bila su vidljiva i tijekom susreta s Gauckom.

"Sigurna sam, ovo je prvi u nizu razgovora, ali i početak novog partnerstva", rekla je, dodajući kako je svjesna predvodničke uloge Njemačke u zapadnim integracijama, spomenuvši da su među temama razgovora one gospodarske naravi, kao i teme vezane za znanost, kulturu i turizam.

"Njemačka je uvijek bila uz Hrvatsku, vjerujući u naše sposobnosti", rekla je.

Prema Gauckovim riječima, 'intenzivne odnose' dviju zemalja 'obogaćuju' i Hrvati koji žive u Njemačkoj, prema njegovim riječima njih 230.000, kao i brojni njemački turisti koji ljetuju u Hrvatskoj. Ustvrdio je međutim da proces reformi u Hrvatskoj 'još nije dovršen' i da su pred Hrvatskom veliki gospodarski izazovi, kao i potreba suočavanja s prošlošću.

Nakon razgovora s Gauckom i Merkel, hrvatska predsjednica pred večer će u Europskoj akademiji Berlin održati predavanje o Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Posjet predsjednice Grabar-Kitarović Njemačkoj događa se manje od mjesec dana nakon što je preuzela dužnost. Ovo je njezin drugi inozemni posjet, nakon što je početkom ožujka boravila u Bosni i Hercegovini. Njezin prethodnik Ivo Josipović boravio je u posjetu Njemačkoj u siječnju 2011., a njemački predsjednik Gauck posjetio je Hrvatsku u prosincu 2012.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!