Ostani doma
Novosti

Podijeljena Hrvatska

Ekskluzivno istraživanje za RTL: zašto se Hrvati boje bušenja Jadrana?

Da je referendum o bušenju Jadrana radi vađenja nafte bio početkom travnja - Hrvati bi zaustavili svrdla i odbili najvažniji projekt Vlade Zorana Milanovića. Doduše, učinili bi to tankom većinom, pokazuje ekskluzivno istraživanje koje je za RTL provela agencija Promocija plus. Čega se Hrvati boje i zašto su protiv?

Da se građane pita - novih svrdla u Jadranu ne bi bilo. Rezultati RTL-ova istraživanja pokazuju - Hrvati su većinski protiv bušenja Jadrana, i to njih 45,5 posto. No većina je tanka jer je čak 40 posto građana - za bušenje Jadrana radi nafte i plina.

Za naftne i nove plinske platforme više su muškarci a manje žene, puno više stari nego mladi, visokoobrazovani su ZA - slabije obrazovani PROTIV.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oni koji su PROTIV najčešće, u čak 71 posto slučajeva, odlučuju tako jer se boje za turizam - koji smatraju važnijim za gospodarstvo nego naftu i plin.

Gotovo 50 posto onih koji su ZA žele nove platforme kako bi Hrvatska bila energetski neovisnija.

Očekivano, za turizam od kojega žive najviše strahuju Dalmatinci i Primorci. Manje od trećine Dalmatinaca je za bušenje Jadrana, 60 posto ih je protiv.  Na Sjevernom Jadranu protivljenje je još izraženije. Dalje od obale, podrška raste.

U Sjevernoj Hrvatskoj više od pola građana je ZA bušotine na Jadranu, u Slavoniji - njih 46 posto.

I u ovom pitanju SDP i HDZ na suprotnim su polovima. Najčešće su ZA birači SDP-a i HNS-a, dok su izrazito protiv birači Živog zida, ORaH-a i HDZ-a.

I lijevi i desni i mladi i stari - najradije bi o tom vrućem pitanju odlučili na referendumu. Tri četvrtine ispitanika zalaže se za referendum.  Traži ga 32 posto onih koji su PROTIV bušenja ali i 12 posto onih koji su ZA bušenje, a 30 posto ispitanih želi referendum tek ako se dokaže da u Jadranu doista ima dovoljno nafte i plina.

Ukupno 74 posto želi referendum, a 20 posto smatra da on nije potreban.

Zoran Milanović stoga će udovoljiti građanima ako raspiše referendum, no pitanje je hoće li sretni biti i investitori.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!