Ostani doma
Novosti

festival svetog fermina

Počelo ludilo u Pamploni: bikovi proboli trojicu muškarca već na prvoj ovogodišnjoj utrci

Počelo ludilo u Pamploni: bikovi proboli trojicu muškarca već na prvoj ovogodišnjoj utrci
AP

Najpoznatiju španjolsku feštu, nimalo bezopasnu, ovjekovječio je američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ernest Hemingway u svom romanu "A sunce izlazi"

Bikovi su rogovima proboli trojicu muškaraca, a još deset osoba prebačeno je u bolnicu u utorak, prvog dana festivala Svetog Fermina u španjolskom gradu Pamploni, poznatom po opasnoj utrci s bikovima.

U utrci koja je trajala dvije minute i 23 sekunde sudjelovalo je šest bikova s ranča Jandilla u zapadnoj pokrajini Extremadura, poznatoj po posebno agresivnim životinjama. Jedan je muškarac proboden u prsa i u stabilnom je stanju, a još dvojica u leđa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tisuće ljudi u bijelim majicama i hlačama okupile su se u ponedjeljak na glavnom trgu Pamplone gdje je u 12 sati ispaljena raketa u znak početka najluđe proslave u Španjolskoj koja će bez prekida trajati tjedan dana. 

Festival u Pamploni

U utorak u osam sati ujutro krenula je prva utrka s bikovima koja je prethodnih godina odnijela četiri ljudska života, posljednji put 2009.

Trčanje ispred bikova traje oko dvije minute i 30 sekundi. Nekada su istim gradskim ulicama pastiri vodili bikove u arenu u kojoj bi se održavala korida, odnosno borba s bikovima gdje uglavnom pobjeđuje toreador, a bik završi na tanjurima lokalnog stanovništva.

S vremenom su građani počeli sudjelovati u vođenju bikova, tjerajući ih pritom novinama, a kada su se pridružili stranci običaj je prerastao u najpoznatiju španjolsku feštu koju je ovjekovječio američki pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Ernest Hemingway u svom romanu "A sunce izlazi".

Prije 11 godina dogodila se najdramatičnija proslava kada su bikovi proboli 16 osoba.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!