Novosti

POPIS STAR TRI GODINE

Registar branitelja ukraden iz MORH-a?

Registar branitelja ukraden iz MORH-a?

Onome tko je objavio popis hrvatskih branitelja na interentu prijeti zatvor, poručili su iz Vlade. Autori su zasad nepoznati, a policija je pokrenula kriminalističku istragu.

ZAGREB - Anonimni autori su objavili navodni popis branitelja na internetskoj stranici www.registarbranitelja.com.

Na stranici je objavljena tražilica preko koje se podaci provjeravaju na temelju imena te na temelju datuma i postrojbe. Autori stranice su željeli ostati neimenovani, a objavili su i da će stranicu zatvoriti kad registar objavi Vlada. Nije poznato kako su autori došli do svih podataka.

"Pritisak javnosti na objavu registra je velik, raste već duže vremena i ušli smo u bezizlaznu situaciju u kojoj jedna strana odbija a druga traži objavu registra. Priroda informacije je da bude slobodna i to se sada dogodilo. Na svim zainteresiranim stranama je da sada iz dostupnih podataka naprave najbolje što mogu", navodi se u proglasu.

Autori tvrde i da na objavljenim podacima nema oznaka o tajnosti zbog čega su ti podaci zapravo javni. Tvrde i da slični popisi postoje i u drugim zemljama, a dodali su i link koji vodi na registar američkih vojnika.

Navodno je popis ukraden iz MORH-a jer na njemu nema branitelja iz MUP-a. U MORH-u tvrde da je popis netko ukrao prije tri godine.

Stranica je navodno registrirana preko tvrtke u Teksasu koja omogućava anonimno aktiviranje domene pa nije moguće doznati tko je autor. Od objave vijesti o popisu, stranica je nedostupna.

Iz Vlade su poručili da je onaj tko je objavio Registar počinio više kaznenih djela, te mu prijeti zatvor. Već je podneseno i nekoliko kaznenih prijava protiv nepoznatih počinitelja.

Uzbuna u Vladi i udrugama

Braniteljske udruge i Ministarstvo branitelja su objavu osudili kao nezakonitu i protuustavnu. Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec je izjavio da je policija pokrenula kriminalističku istragu. "Istraga će utvrditi odgovaraju li objavljeni podatci onima koji nose oznaku tajnosti. Ako su doista objavljeni podaci iz registra, morat će se utvrditi tko je to učinio, budući da je riječ je o kaznenom djelu odavanja službene tajne", ističe Borovec.

Slično je reagiralo i Ministarstvo branitelja. "Do sada objavljeni podaci na Internetu nisu Jedinstveni registar hrvatskih branitelja, nego dio podataka koji se koristio za izradu Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja.

Nadležna tijela pokrenula su istragu kako su ti podaci dospjeli na internet i tko stoji iza njihove objave s obzirom da je riječ o osobnim podacima čija je objava zaštićena Ustavom i drugim zakonima", kaže se u priopćenju ministra Tomislava Ivića.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić je osudio objavljivanje registra, napominjući da ga nije vidio jer nije uspio ući na stranicu. Očito uznemiren, izjavio je da je riječ o nezakonitu činu i da onoga tko je to učinio treba kazneno goniti po važećim zakonima RH.

Valentino Rajković iz Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata također je osudio objavljivanje registra, ali nije htio podrobnije komentirati dok se ne čuje s predstavnicima ostalih braniteljskih udruga.

I predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih brtanitelja Ivan Pšenica rekao je da je objava dijela registra hrvatskih branitelja nezakonita. "Mi smo u načelu za objavu registra, ali za to treba pristanak hrvatskih branitelja", rekao je Pšenica. Dodao je da smatra kako je trenutno većina branitelja jako protiv njegove objave.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!