Ostani doma
Novosti
BIVŠI PREMIJER IZLAZI IZ REMETINCA

Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju Fimi media: Ivo Sanader uz jamčevinu može na slobodu!

Sanaderu je produljen istražni zatvor, ali može izaći uz jamstvo koje iznosi 12,4 milijuna kuna

.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Milanović: 'Neću napasti tu odluku, nisam dio tog svijeta'

Nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi Media, uključujući i HDZ, te vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje, premijer Zoran Milanović kratko je komentirao kako vjeruje da je većini građana u Hrvatskoj sve jasno. 

"Vi biste sada htjeli da ja to napadnem. Nisam dio tog svijeta, niti sam sudjelovao u toj vladi, kao neki koji sada žele biti premijeri i u novoj vladi. Moje društvo je drugačije, ti ljudi su meni stranci", rekao je, između ostalog, Milanović.

Više pročitajte OVDJE!

HDZ-ovci uvjereni: 'S naše je stranke sada skinuta kolektivna odgovornost'

HDZ tumači da je ukidanjem presude u slučaju Fimi media skinuta stigma sa stranke i kolektivna odgovornost njezinih članova, dok u SDP-u tvrde suprotno - da je Vrhovni sud potvrdio kako i dalje postoji osnovana sumnja protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a i drugih okrivljenika.

"Ovom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i kolektivna odgovornost 220.000 članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka nije i ne može biti odgovorna za ono što joj se stavljalo na teret", reagirao je HDZ priopćenjem. 

Što kažu u SDP-u provjerite OVDJE!

Sanader nema 12,4 milijuna kuna za jamčevinu: hoće li mu i ovaj put prijatelji priskočiti u pomoć?

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak nepravomoćnu presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, koji će izaći na slobodu ako uplati jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna. 

Nakon ove odluke, postavlja se pitanje kako će i koliko brzo Sanader uspjeti prikupiti iznos koji mu jamči slobodu. 

Više o njegovim opcijama pročitajte OVDJE!

Zbog današnje odluke Vrhovnog suda slučaj Fimi media vraća se na početak

Presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, Vrhovni sud ukinuo je i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

U obrazloženju odluke koja je poslijepodne objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda stoji, među ostalim, da je vijeće nakon trodnevne javne sjednice prihvatilo žalbe Sanadera i HDZ-a te je "odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda". 

Što još u praksi donosi ova odluka Vrhovnog suda doznajte OVDJE!

Jamstvo može položiti u gotovini, nekretninama ili vrijednim pokretninama

Sanader jamstvo može položiti u gotovom novcu, nekretninama ili vrijednim pokretninama. Brži put do slobode je uplata jamstva u gotovini jer za nekretnine i pokretnine treba provesti zabilježbu.

Bivši premijer prije izlaska na slobodu mora položiti jamstvo i na sudu obećati da neće bježati.

Zasad nije poznato kakvo je stajalište Vrhovni sud zauzeo u odnosu na žalbe ostalih optuženika, među kojima je i HDZ koji je u prvostupanjskom postupku kao pravna osoba kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Cjelovita odluka bit će poznata tek nakon što Vrhovni sud objavi pisano obrazloženje, što može potrajati mjesecima.

Odluka se zna u odnosu na Sanadera jer se u istražnom zatvoru nalazi jedino na temelju presude u slučaju Fimi media, odnosno tzv. obligatornog pritvora koji se po sili zakona mora odrediti okrivljenicima kojima je izrečena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina.

Vrhovni sud i službeno objavio svoju odluku

S obzirom na interes javnosti iskazan za predmet Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: I Kž-Us-130/14 u drugostupanjskom postupku koji se vodi protiv opt. Ive Sanadera i dr. zbog kaznenih djela iz čl. 333. st. 1. i 3. Kaznenog zakona („Narodne novine“ broj 110/97., 27/98., 50/00. 129/00., 51/01., 105/04., 84/05., 71/06., 110/07. i 152/08.– dalje u tekstu: KZ/97), Vrhovni sud Republike Hrvatske u navedenom predmetu, nakon sjednice održane 28., 29. i 30. rujna 2015., objavljuje odluku pod brojem II Kž-343/15 donesenu dana 30. rujna 2015., a koja se može pogledati OVDJE

 

Vrhovni sud ukinuo presudu u slučaju Fimi media: Sanader može na slobodu uz jamčevinu!

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak presudu u slučaju Fimi media bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu koji će izaći iz zatvora u Remetincu ako plati jamčevinu u iznosu od 12,4 milijuna kuna, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je takvu odluku donio nakon trodnevnog razmatranja žalbi okrivljenika i Uskoka u korupcijskom slučaju Fimi media, u kojem je Sanader bio nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, te povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna.

Sanaderu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, a na slobodu može nakon što uplati spomenutu jamčevinu.

Odluka suda očekuje se uskoro: Vrhovni sud pušta Sanadera?

Vrhovni sud uskoro će objaviti odluku o presudi u slučaju Fimi media i kako RTL neslužbeno doznaje iz izvora bliskih sudu, ona bi mogla biti pozitivna za bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Neslužbene informacije govore da je sud najbliže odluci da Ivu Sanadera pusti na slobodu uz aktiviranje jamstva.

Odluka suda očekuje se uskoro, suci vijećaju od jučer u 13 sati, kada je završena trodnevna javna sjednica o žalbama na presudu u slučaju Fimi media.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!