Novosti

KAOS I TIJEKOM VIKENDA

Vrijeme otkazanih letova

U Europi je otkazano 17.000 letova. Europska komisija je putnicima čiji avioni nisu poletjeli predložila da iskoriste svoja prava i traže naknadu od avioprijevoznika, iako je riječ o izvanrednim okolnostima.

ZAGREB - Oblaci s vulkanskom prašinom uzrokovali su najveći metež u zračnom prometu od terorističkih napada na New York 2001. godine. Na aerodromima je ostalo preko 100.000 putnika, a otkazano je oko 17.000 letova širom Europe.

Crni oblak pomiče se sa sjeverozapada prema srednjoj Europi pa su u petak svoj zračni prostor redom zatvarale zemlje nad koje se nadvio - od Velike Britanije, gdje je većina aerodroma bila zatvorena i u četvrtak, preko Belgije, Švicarske i Nizozemske, do Francuske, Njemačke, Poljske, Mađarske i Austrije. Svoj zračni prostor zatvorile su i zemlje na Baltiku. Zabrana vrijedi do subote ujutro, a problemi se očekuju i u nedjelju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zrakoplovne kompanije već zbrajaju štetu od ovog kolapsa, a ona će zasigurno biti višemilijunska. Samo u petak avionska je industrija, prema nekim proračunima, izgubila 120 milijuna eura.

Europska komisija pozvala je putnike čiji zrakoplovi nisu poletjeli zbog gustog oblaka vulkanskog pepela da iskoriste svoja prava koja im osiguravaju europski propisi i da traže naknadu, iako je riječ o izvanrednim okolnostima.

"Potičimo ljude da se bore za svoja prava i ako ne budu ispunjena, da podnesu tužbu", izjavila je glasnogovornica Komisije za promet Helen Kearns.

Europski propisi predviđaju da putnici u slučajevima otkazivanja ili kašnjenja leta imaju pravo na piće, hranu, smještaj, novčanu naknadu ili im se treba omogućiti prijevoz nekom drugom rutom ili drugim prijevoznim sredstvima.

U ovom slučaju, to mogu tražiti samo od europskih prijevoznika. Tako putnici iz Sjedinjenih Država čiji je let prema Europi otkazan mogu tražiti naknadu ako su izabrali europskog prijevoznika, ali ne i ako je riječ o nekoj američkoj zračnoj tvrtki.

"To ne znači da američke tvrtke neće nešto ponuditi, ali po američkom zakonima to nisu dužne", rekla je glasnogovornica Helen Kearns.

Islandski stručnjaci su pak objavili da se vulkan ispod glečera Ejfjallajokulla ne smiruje, nego i dalje izbacuje gusti dim, paru i pepeo.

"Očekujemo da to potraje dva ili nešto više dana. Vulkan ne može još dugo ovim tempom jer je količina magme ograničena", rekao je profesor na islandskom sveučilištu Armann Hoskuldsson.

Gust, tamnosmeđ oblak pepela natkrio se nad Europom na visini od šest do deset kilometara i onemogućio odvijanje zračnog prometa na sjeveru i u središnjem dijelu kontinenta, a zabrana prometa se pomalo širi i na istok.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!