Ostani doma
Novosti

NOVO ZADUŽENJE

Linić u Americi uspješno prodao hrvatske obveznice

Hrvatska je prisiljena na nova zaduženja i ovih 1,5 milijardi dolara potrošit ćemo samo kako bi poplaćali stare dugove

Hrvatske obveznice u Americi uspješno su prodane, i ministar financija ima razloga da bude zadovoljan.

"Kada se gleda profesionalno, postignuta je dobra cijena. Preko 350 sudionika koji su kupili naše obveznice pokazuje da su oni itekako povjerovali u Vladin program reformi, ali i odgovornosti za deficit proračuna. To nas može zadovoljiti", kaže ministar financija Slavko Linić.

Kaže i da smo prošli bolje nego kod posljednjeg zaduženja iz srpnja prošle godine, kada smo obveznice u eurima izdali na rok od 11 godina, i za to plaćali prinose od 6,88 posto. Ovaj put za milijardu i pol dolara s rokom od 5 godina plaćamo prinos od 6,37 posto.

Ipak, u usporedbi s drugim europskim državama, Hrvatska je možda mogla proći i jeftinije. Prilikom nedavnih zaduživanja Latvija, Rumunjska, pa čak i problematična Španjolska dogovorile su plaćanje prinosa od 6 posto.

A možda se nije trebalo zaduživati uopće. Linićeva prethodnica iz HDZ-ovih redova Martina Dalić kaže: SDP je donedavno tvrdio kako Hrvatska ne može izdržati zaduživanje, te da oni neće izdavati obveznice.

Hrvatska je prisiljena na nova zaduženja i ovih 1,5 milijardi dolara potrošit ćemo samo kako bi poplaćali stare dugove...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!