Novosti

CRNI FOND NA ESTRADI

'Naredio mi je da Thompsonu isplatim pola milijuna eura!'

'Naredio mi je da Thompsonu isplatim pola milijuna eura!'
PIXSELL

Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić izjavio je kako je Sanader odlučio da se Marku Perkoviću isplati 515.000 eura samo da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku. Novac iz crnih fondova isplaćivan je i Miši Kovaču te Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Čitanjem istražnih zapisnika i pregledavanjem "uskočkih" snimki s ispitivanja bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki u slučaju "Fimi media".

Barišić, koji je priznao da je gotovinu nosio bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te državnim novcem punio HDZ-ov "crni fond", na zadnjem ročištu nije želio iznositi svoju obranu pa je sudsko vijeće odlučilo pregledati snimke, odnosno pročitati zapisnike njegovih ranijih svjedočenja u USKOK-u.

"Sanader me nazvao i tražio da skupim čim više novca u eurima. Ja sam to, kao i ranije, shvatio kao naredbu, skupio novac i odnio ga Sanaderu u Kozarčevu", dio je jednog od Barišićevih istražnih iskaza koji je danas pročitala predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić.

Barišić je u istrazi, među ostalim, ispričao i da su se novcem izvučenim preko marketinške agencije "Fimi medije" plaćali troškovi hotelskog smještaja Sanaderove braće, kojima je, navodno, sve do Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti morao davati i gotovinu. Također, ispričao je da je na zahtjev bivšeg premijera plaćao troškove uvoza luksuznih "old-timer" mercedesa njegovu prijatelju Mariju Zuboviću te da je u nabavi automobila pogodovao partneru Sanaderove kćeri.

Među pročitanim iskazima je i dio u kojem Barišić opisuje kako je Sanader odlučio da se pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu isplati 515 tisuća eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku. Novac iz crnih fondova po Barišićevim je tvrdnjama, ponovno na Sanaderov zahtjev, isplaćivan i Miši Kovaču te Nini Badrić koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Po Barišićevim riječima, Sanader je osobno nadzirao sva stranačka plaćanja i bez njega se, navodno, nije mogla potrošiti "niti kuna HDZ-ovog novca".

Iz iskaza ponovljenih na posljednjem ročištu doznalo se da se ilegalno stečen novac, osim za financiranje HDZ-a, osobne potrebe optuženika i izborne kampanje trošio i na kupovanje medija, europske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi.

Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, koji jedini nisu priznali nedjelo, nakon posljednjeg ročišta prigovorili su istinitosti Barišićevih iskaza, koje je Sanader nazvao fikcijom.

Osim Barišića krivnju u slučaju "Fimi media" priznali su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivanković, koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!