Novosti

zdravlje

Borba protiv širenja dezinformacija: Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija ističu učinkovitost i vrijednost cijepljenja

Cijepljenjem se godišnje spriječi od 2 do 3 milijuna smrtnih slučajeva. Jedna je to od najuspješnijih javnozdravstvenih metoda borbe protiv širenja zaraznih bolesti poput ospica, dječje paralize i hepatitisa B.

Prvi svjetski sastanak o cijepljenju održao se u rujnu, u  Bruxellesu, u organizaciji Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj sastanka je bilo poticanje globalnog djelovanja usmjerenog na suzbijanje širenja bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem i zalaganje protiv širenja lažnih vijesti o cjepivima na svjetskoj razini.

„Cijepljenje je sredstvo primarne prevencije od bolesti i jedna od najekonomičnijih mjera kojom raspolaže javno zdravstvo. Stoga će Europska komisija nastaviti jačati povjerenje građana u cjepiva i to znanstveno utemeljenim informacijama“, ispričala nam je Rima Joujou Deljkić, voditeljica Odjela za novinstvo i medije Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Cjepiva su sigurna i učinkovita te su temelj svakog snažnog sustava primarne zdravstvene skrbi. A europska su pravila za odobrenje cjepiva na tržištu - stroga.

„Europska agencija za lijekove ocjenjuje cjepiva i nakon opširnih istraživanja Europska komisija može izdati odobrenje za stavljanje tih cjepiva na tržište. Nakon toga Agencija sustavno prati sigurnosti cjepiva na zdravlje građana“, nastavlja Rima.

Sve se to radi kako bi se smanjio broj oboljelih od ospica. U prvoj polovini 2019. prijavljeno je oko 90 000 slučajeva ospica te više od 365 000 u cijelom svijetu. Najveći je to broj oboljelih od 2006. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je oklijevanje s cijepljenjem jednom od deset prijetnji zdravlju na svjetskoj razini u 2019. godini. U Hrvatskoj je cijepljenje obvezno, no epidemiolozi imaju pune ruke posla. Ove godine bilo je 52 oboljelih od ospica.

„Taj porast oboljelih, u odnosu na prijašnje godine, je zbog toga što izgleda da kolektivni imunitet stanovništva nije toliko visok da bi mogao u potpunosti spriječiti cirkulaciju virusa ako se unose izvana“, rekao nam je Bernard Kaić, epidemiolog u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

I Ured pravobraniteljice dobio je obavijesti za više od stotinu djece kojoj su roditelji bez, kako kažu, opravdanih razloga uskratili ili odgodili cijepljenje. 

„Ono što ostaje problematično, uz kaznu ne ide i obveza roditelja da nakon što isplati novčanu kaznu ujedno i cjepi dijete. Prema tome, mislim da kazne nisu u dovoljnoj mjeri efikasne. Represija bi trebala biti na zadnjem mjestu, trebalo bi raditi na edukaciji“, naglašava  Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Svjetska zdravstvena organizacija, njezine članice i Europska unija smatraju kako je imunizacija prioritet javnog zdravlja i univerzalno pravo, stoga su poduzele odlučne korake za uklanjanje nedostataka koji bi mogli dovesti do izbijanja bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!