Ostani doma
Novosti

pozdravio ideju

Boris Milošević podržava odluku o Tesli na hrvatskim kovanicama eura: 'On je bio simbol okupljanja'

Boris Milošević podržava odluku o Tesli na hrvatskim kovanicama eura: 'On je bio simbol okupljanja'
Josip Regović/PIXSELL

Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, poručio je Milošević

Premijer Andrej Plenković prije dva dana je otkrio koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura. Kako je kazao, šahovnica će biti podloga, karta Hrvatske će se nalaziti na kovanici od dva eura, kuna na kovanici od jednog eura, glagoljica na kojoj će pisati HR nalazit će se na 5, 2 i 1 centu, dok će na kovanicama od 50, 20, i 10 centa biti Nikola Tesla.

Tu najavu danas je na Facebooku komentirao potpredsjednik vlade Boris Milošević koji je pozdravio stavljanje Tesle na kovanicu. Njegov status prenosimo u cijelosti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tesla je simbol koji nas spaja (Srbe i Hrvate) sa cijelim svijetom

Komisija za novac HNB-a prošlu srijedu je utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će sada razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, a potom će o tome zaključak donijeti Vlada. 

Vezana vijest

Plenković

Iza ove rečenice  zapravo stoji da će na kovanicama eura biti šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i jedna (jedina) osoba – Nikola Tesla.
Svi simboli predloženi su od strane stručnjaka, osim Nikole Tesle kojega su odabrali građani. 

Građani Hrvatske su svojim glasovima odabrali da Srbin iz Hrvatske, koji se ponosio svojim rodom i domovinom, koji je ostao uvijek vjeran svojoj baštini, tipičnoj krajiškoj, prečanskoj, a sada će biti na hrvatskoj eurokovanici kao jedan od simbola prepoznatljivosti Republike Hrvatske.

Ponosan sam i sretan upravo zbog činjenice da su građani Teslu predložili i pogurali u izbor, čovjeka kojem materijalno bogatstvo za života nije predstavljalo vrijednost za koju se treba boriti, sada će biti na kovanici valute koja ima vrijednost i praktičnu upotrebu u cijelom svijetu.  Apsolutno podržavam ovu odluku.

Vezana vijest

Tesla euro

Prema njegovim uputama, 1895. godine je izgrađena i puštena u pogon hidroelektrana za izmjeničnu struju u mojem rodnom kraju, na Skradinskom buku na rijeci Krki. Bila je to prva hidroelektrana izmjenične struje u Evropi te druga na svijetu. Puštena je u pogon samo dva dana nakon što je, prema patentima Nikole Tesle, puštena prva svjetska hidroelektrana na slapovima Nijagare. 

Nudio je svoje savjete i gradskim ocima grada Zagreba u zgradi Gradske skupštine, nazivajući se rođenim sinom ove zemlje, ali u to vrijeme nije bilo dovoljno sluha(novca) za sve njegove vizije.

Teško je nabrojati sve velike stvari kojima nas je Tesla zadužio i kako je ovo što su građani prepoznali zapravo, odavanje priznanja i poštovanja velikom znanstveniku te na neki način vraćanje duga za vremena kad je bio nepravedno prešućivan i izopćen. Sjetimo se sami da je trebalo dugih 30 godina da mu se minirani pa obnovljeni spomenik vrati u Gospić.

Vezana vijest

Prije točno 15. godina je održana svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikoga znanstvenika i izumitelja u njegovom rodnom Smiljanu, otvorenjem Memorijalnog centra u sklopu kojega je obnovljena i Teslina rodna kuća i otkriven spomenik, čime se na neki način vratio u javni prostor na velika vrata kao simbol koji nas zajedno okuplja i spaja. 

Memorijalni centar su tada zajednički otvorili Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić,  predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i izaslanik tadašnjeg američkoga predsjednika Busha.

U tom trenutku kao i za svog života Nikola Tesla je bio točka okupljanja, simbol spajanja, neka tako ostane i u budućnosti. Svi mi, Srbi, Hrvati, Amerikanci, građani Evrope i svijeta baštinimo Nikolu Teslu", napisao je Milošević.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!