Ostani doma
Novosti

NA ŠTIHU JE DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO

Ovako je Pfizer birao liječnike kojima je plaćao mito

Trajalo je godinama, bilo javna tajna, istraživalo se pa odustajalo - no potkupljivanje liječnika od strane farmaceutskog diva Pfizera sada je buknulo kao punokrvna afera i u Hrvatskoj. Gotovina, putovanja, televizori - mito je imao razna lica, a jedan je liječnik koji je imao utjecaj na registraciju novih lijekova - dobio čak 90 tisuća dolara.

Korupcijske mućke američki farmaceutski div platit će 60 milijuna dolara. Jer podružnice u osam zemalja, među kojima i ona hrvatska, liječnicima su plaćale mito. Odmah je reagiralo Ministarstvo zdravlja.

"Svi mi smo znali da postoji osnovana sumnja da su se takve stvari događale, no prepustimo to onima koji se time bave", kaže zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Pfizer je 2004. otkrio neobične isplate u Zagrebu i internom istragom otkrio kako je u šest godina potrošio oko 90 tisuća dolara na, kako piše u izvješću, utjecajnog hrvatskog liječnika koji je bio član komisije za lijekove. Otkrili su čak i jedan dokument u kojem je pisalo:

"...očekujem da će svi naši proizvodi biti registrirani i proći potrebne procedure...jer on je osoba koja ima veliki utjecaj u hrvatskim farmaceutskim vodama, njegovo mišljenje je cijenjeno i zato smatram da nam je on važan."

U izvješću piše i da je oformljen bonus program za liječnike bliske vlasti - uz plaćanje hotela i putnih troškova primjerice za konferenciju u Lisabonu, hrvatski su liječnici dobivali televizore, ali i 12 postotne provizije od prodaje.

"Svi zaposlenici Pfizera, pa tako i u Hrvatskoj,  razočarani su događajima koji su doveli do nagodbe. No, ponosni smo na transparentnost i brzinu kojom je Pfizer dobrovoljno prijavio sve te nesretne događaje iz prošlosti."

Imena pojedinaca afere Pfzier već su se prije javno spominjala u Hrvatskoj - pa čak i istraživala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!