Ostani doma
Novosti

SINDIKATI PORUČILI VLADI

'Dosta je gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće!'

'Dosta je gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće!'
PIXSELL

Prosvjedni skup pod nazivom 'Posao, plaća, a ne burza' održan je na Markovom trgu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS).

ZAGREB - Vlada je najodgovornija što nije zaustavljen slom hrvatske industrije, gubitak radnih mjesta i rad bez plaće, istaknuli su sindikalni čelnici na današnjem prosvjednom skupu pod nazivom "Posao, plaća, a ne burza", održanom na Markovom trgu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Na prosvjedu, koji su poduprle i druge sindikalne središnjice, čelnici SSSH i HUS-a te sindikalni povjerenici iz nekoliko tvrtki u poteškoćama, najavili su sindikalno jedinstvo i zajedničke akcije svih sindikalnih središnjica te sindikata javnog i privatnog sektora, usmjerene spasu industrije i dostojanstvenim plaćama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik SSSH Mladen Novosel ispred tisuću i pol okupljenih prosvjednika na Markovu trgu optužio je Vladu da ne zna što je socijalni dijalog i socijalno partnerstvo te da tako, kako je rekao, sudjeluje u najvećem zločinu počinjenom od stjecanja hrvatske samostalnosti, a to je uništavanje industrije.

Ustvrdio je da će se ostaci industrije urušiti ne budu li sindikati djelovali složno i zajedno. Današnji skup trebao bi označiti stvaranje sindikalnog interventnog voda solidarnosti koji će priskakati u pomoć svagdje gdje se krše radnička prava, kazao je Novosel ističući da je vrijeme za sindikalnu solidarnost koja je u Hrvatskoj bila zapuštena.

"Dosta je plakanja, gubljenja radnih mjesta i rada bez plaće. Treba spasiti svako radnom mjesto i poduzeće koje je preostalo", rekao je Novosel.

Pozvao je Vladu da se bavi obnovom industrije, a na posebno topao odjek naišao je njegov poziv Vladi da oporezuje banke i tako namakne novac za zaposlene u javnom sektoru.

Za to se u svom istupu založio i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvavši Vladu na oporezivanje financijskih transakcija i dobiti banaka.

Zamjerio je Vladi koja, po njegovim riječima, bježi od izvoza, brodogradnje, tekstilne, kožne i drvne industrije i svake druge proizvodnje pogodujući tako uvoznim lobijima.

Matijašević upozorava da bi uskoro u Hrvatskoj moglo biti više zaposlenih u trgovini nego u prerađivačkoj industriji pa bi hrvatska ekonomija mogla postati špekulantska.

Uvjeti za ulaganja u Hrvatskoj su nepovoljni, što će u kombinaciji s novim porezima urušiti ostatke srednje klase, a tada se smanjuje BDP i raste ekonomska emigracija, smatra Matijašević.

Jadna je država koja nadu vidi u emigraciji svojih radnika nakon ulaska u EU, a od nje je jadnija samo Socijaldemokratska partija, rekao je čelnik HUS-a. Nastavi li Vlada sa sadašnjom gospodarskom politikom, ekonomija će nakon njezina odlaska izgledati kao mjesečeva površina, kaže Matijašević.

Branu takvom razvoju događaja, kao i drugi govornici na prosvjedu, vidi u sindikalnom jedinstvu te najavljuje početak pokreta otpora sindikata i nevladinih organizacija.

Na prosvjedu su istupili i brojni drugi sindikalisti, među kojima povjerenici sindikata iz 3. maja, Brodosplita, Dalekovoda, Osječke pivovare, RIZ Odašiljača, Petrokemije i drugih tvrtki.

U emotivnim govorima oni su upozorili na niske plaće, teške uvjete rada, kriminal u svojim tvrtkama, rad bez plaće te strahove i strepnje radnika u pogledu budućnosti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!