Ostani doma
Novosti

BOŽIĆNA ČESTITKA KARDINALA

'Ova vlast razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku!'

'Ova vlast razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku!'
PIXSELL

Politička vlast, koja zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku, kaže Bozanić.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas božićnu poruku u kojoj upozorava kako politička vlast koja zanemarujući antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme neophodno dovodi do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.

Kardinal napominje kako je bilo različitih pokušaja tijekom povijesti koji su osporavali kršćansku antropologiju: od onih koji su živjeli kao krivovjerja u krilu Crkve, do onih koji su raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Posebno je bilo bolno za kulture i civilizacije, ističe kardinal, nametanje protuljudskih tumačenja koja su postala političkim diktaturama i ideološkim totalitarizmima te da su ona redovito bila provlačena kroz odgojni i obrazovni sustav nekoga društva, preodgajajući djecu i mlade, zabranjujući slobodu izbora i ne dopuštajući iskrenost i poštenje u iznošenju argumenata, kako onih koje zovemo znanstvenima, tako i onih koji pripadaju drugim izvorima i drukčijoj vrsti spoznaje, sadržanih u religiji i kulturi, najčešće izražavanih umjetnošću.

Upravo zbog toga, upozorava Bozanić u poruci, nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širih religijskih polazišta.

Zagrebački nadbiskup podsjeća kako je Crkva na više načina i dosada upozoravala na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer oni u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje u traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa. "Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima", istaknuo je.

Napomenuvši kako iz smisla Božića izrasta i vjernička odgovornost i nužnost zauzimanja za dobro čovjeka i cijeloga društva, Bozanić dodaje kako Isusovo Rođenje objavljuje da nas se tiče čovjek; da je briga za čovjeka duboko vezana uz ispovijedanje vjere. "A, ako je negdje čovjek u pitanju, onda je to svakako u odgoju i obrazovanju, pri čemu se – ne samo kad su u pitanju djeca, nego i cjelokupno društvo - neizbježno zahvaćaju vrijednosti, životni stavovi i oblikovanje kulture", stoji u Bozanićevoj poruci.

I dok će mnogi reći da je Božić blagdan obitelji, slobodno se u svojoj domovini pitamo što činimo za obitelj, navodi kardinal i dodaje kako će se jednako tako velik broj ljudi složiti da je u životu najvažnija obitelj i obiteljske veze.

Ponašamo li se tako da ih gradimo, učvršćujemo, štitimo ili se mirimo s time da se obitelji razgrađuju, da se parovi rastaju, da djeca nemaju okrilja zdravoga odrastanja, pita kardinal Bozanić.

"Ovaj Božić nas poziva na ozbiljno razmišljanje i na molitvu da kao pojedinci i narod ne budemo nemarni. Bog nam je dao milost da u kratkome vremenu proživimo iskustva koja jasno svjedoče o tome koliko je vrijedna i plodonosna istina, pouzdanje u Boga, oslonjenost na vjeru, a koliko je strašan utjecaj laži, prijetvornosti, gramzivosti, nezasitne sebičnosti i gaženja časti. Puno je životnih prilika u kojima ne možemo jasno vidjeti ishode, ali znamo da s vjerom u srcu i s ljubavlju prema čovjeku i svijetu, imamo radosnu budućnost. Jednako tako puno je toga za što znamo da ne vodi k dobru", stoji u kardinalovoj poruci.

"Svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površnih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine", poručio je kardinal dodavši kako će i politička vlast koja, zanemarujući temeljne antropološke istine, pokušava riješiti društvene probleme, neophodno dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku.

"Draga braćo i sestre, svima želim čestitati Radosnu vijest Božića, u kojoj se može živjeti u svim životnim okolnostima i neprilikama. Hrvatski je narod to uvijek pokazivao. Molim da se od te istine ne udaljavamo i da pokazujemo ponos što vjerujemo u Boga Isusa Krista koji nas odgaja da uvijek očitujemo svoju ljudskost, prožetu božanskom ljubavlju, sposobni drugima donositi radost. Sve vas od srca blagoslivljam u Gospodinu koji dolazi i koji nas grli u svome miru. Hrvatski je Božić, bez obzira kako bilo teško, uvijek bio radostan događaj jer su ga slavili kršćani ispunjeni vjerom. Takav vam Božić želim – čestit, vjernički. A s takvim Božićem svaka je godina nova. Započnimo je u toj novosti", stoji u kardinalovoj poruci.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!