Ostani doma
Novosti

UNATOČ RECEPTU

Ljekarnica odbila izdati kontracepciju jer joj brani vjera

Ljekarnica odbila izdati kontracepciju jer joj brani vjera

Iako je 39-godišnjakinja imala recept te je godinama u toj ljekarni uzimala kontracepciju, vlasnica dugoratske ljekarne odbila joj je izdati kontracepcijsko sredstvo jer se to protivi njezinim vjerskim uvjerenjima.

Vlasnica dugoratske ljekarne, Ana Dukić, odbila je izdati 39-godišnjoj sumještanki kontracepcijsko sredstvo jer se to protivi njezinim vjerskim uvjerenjima, zasnovanim na katoličkom nauku.

Iako je 39-godišnjakinja imala recept te je godinama u toj ljekarni uzimala kontracepciju, Ana Dukić nije popustila, piše Slobodna Dalmacija. Nakon toga mušterija se raspitala o svojim pravima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Prvo sam se javila ginekologu, koji je rekao da mi ljekarnica mora dati ono što je na receptu. Potom sam se raspitivala kod udruga za zaštitu potrošača, tražila po internetu i nigdje nisam našla da ljekarnici imaju pravo na prigovor savjesti. Imaju ga ginekolozi ako ne žele obaviti abortus, ali svejedno moraju osigurati pravo pacijentici da joj bude pružena usluga", ispričala je.

Ana Dukić pak kaže da je nedavno "na jednom stručnom skupu od kolegica saznala" da po zakonu više nisu dužne izdavati kontracepcijska sredstva ako se to protivi njihovim vjerskim uvjerenjima. Poručila je da sredstva za zaštitu od trudnoće mušterije mogu pronaći i u drugim ljekarnama, a ne samo u njenoj.

Reci što misliš!