Ostani doma
Novosti

SLIJEDI POTPUNI REMONT

Je li cijena zadarske atrakcije Pozdrav Suncu previsoka?

Nakon pet godina i pola milijuna kuna uloženih u popravke, neki će reći da jest. Sad će ta brojka porasti za još nekoliko stotina tisuća, jer su more i valovi pogasili većinu lampi na tom simbolu Zadra. Kad će ponovo zasvijetlili atrakcija, koja je gradu dosad donijela ozbiljnih 120 milijuna kuna zarade?

Umjesto blistavog izdanja, Pozdrav Suncu jedva žmirka. U svojih pet godina često se kvario i bio na meti vandala. Ovoga puta, svjetlo su ugasilo zbog nevremena s visokim valovima.

Dok su radile sve ćelije svakog mjeseca je bilo desetak manjih popravaka koji su do sada sveukupno stajali oko pola milijuna kuna. No, ovoga puta popravak će potrajati i stajati novih 600 tisuća kuna.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako je obilježje grada, a jest obilježje, onda mislim da ne bi trebalo biti previše", smatra Branka. Slažu se s time i iz Grada. Pozdrav Suncu postao je turistička atrakcija i jedan od gradskih simbola.

"Netko je izračunao da instalacija Pozdrav Suncu i Orgulje koje su u neposrednoj blizini da su donijele do sada marketing gradu Zadru oko 120 milijuna kuna vrijednosti, to znači da je to jedna minimalna cifra u krajnjoj liniji", rekao je Dražen Grdurević, dogradonačelnik Zadra.

Riječ je o jedinstvenoj instalaciji za koju se dijelovi izrađuju po narudžbi u Njemačkoj, a to znači višemjesečno čekanje. Ovoga puta obavit će se potpuni remont.

"Promijenit će se svi kablovi koji su već pet godina na utjecaju sunca, mora, vlage, koji su već ispucali i koji su već dosta pod opterećenjem. Oni će se svi promijeniti tako da će taj sustav neko duže vrijeme biti stabilniji", rekao je Mladen Končurat.

Temeljito popravljen spomenik trebao bi zablistati do ljeta. No, za sve predsezonske turiste, prekasno. Jednu od glavnih turističkih atrakcija oni neće vidjeti. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!