Novosti

NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA

Stjuardese i piloti u štrajku, otkazano dvadesetak letova

Pregovori uprave Croatia Airlinesa i sindikata pilota i kabinskog osoblja, koji su trajali od jučer od 15 sati, završili su za pilote i stjuardese, kojima je ponuda uprave bila ispod očekivanja. Nastavljaju štrajk, a danas ih očekuje nova runda pregovora, koji bi trebali početi oko 9 sati.

Za putovanje zrakoplovima Croatia Airlinesa danas je predbilježeno 5500 putnika, a njih 900 bit će pogođeno današnjim nastavkom štrajka kabinskog osoblja. Bit će otkazano dvadesetak letova, među njima i oni za München, Bruxelles i Beč. Za ostalih tridesetak letova Croatia Airlines snašla se tako da je unajmila druge zrakoplove.

Stjuardese su jučer izašle s pregovora s Upravom Croatia Airlinesa bez dogovora. Štrajk se nastavlja od 7.30 ujutro, a pregovori se nastavljaju od 9.00. Stjuardese kažu da je ponuda Uprave jednostavno neprihvatljiva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Stjuardese i piloti ne odustaju od zahtjeva, a u 11.00 sati imaju konferenciju za novinare. Jučer su nudili uštede od milijun i pol kuna na što Uprava nije pristala.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković pozvao je druge sindikate na štrajk solidarnosti jer je ovo, kako kaže, borba za radnička prava. Dio radnika Zagrebačkog holdinga najavio je da će se pridružiti.

Više o razlozima nepostizanja dogovora rekla je Tanja Mirić iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplovstva.

"Glavni kamen spoticanja su naše plaće. Korekcija bodova, za koju smo se izborili 2011. godine, ovim novim kolektivnim ugovorom potpisanim od strane četiri sindikata, nam je oduzeta. Mi smo sad spali na niže plaće nego što smo imali prije te korekcije 2011. godine.

Na upit RTL-ove novinarke je li moguć nekakav kompromis, s obzirom na to da je ministar Hajdaš Dončić pozvao na razum, jer CA prijeti bankrot, Mirić je odgovorila kako je sindikat uvijek spreman na kompromis.

"KOZ je od početka pregovora naglašavao da smo spremni na kompromis i smanjivanje bodova, ali linearno, ukoliko se događa na razini cijele kompanije. Ovdje se govori o uštedi od 7 mijuna kuna na 200 radnika od 1080 radnika zaposlenih u CA. Znači, 7 milijuna kuna samo na plaćama kabinskog osoblja", kaže Mirić.

Podsjetimo, ranije jučer prekinuti su i pregovori između Uprave Croatia Airlinesa i sindikata pilota. Piloti su odbili ponudu Uprave koja je za njih bila ispod očekivanja pa nastavljaju štrajk.

Inače, piloti, stjuardese i još dio zaposlenika Croatia Airlinesa od jutros su u štrajku. Prosvjeduju protiv najavljenih otpuštanja i smanjivanja plaća.

Kako su na konferenciji rekli iz Uprave, otkazi su najavljeni, no za sada nitko nije otpušten iako je u istom vremenskom razdoblju bilo otvoreno 48 bolovanja zbog raznih dijagnoza.

Dogovor među štrajkašima i upravom nije postignut, budući da uprava tvrdi kako njihovi piloti lete tek 59 posto dozvoljenog vremena, a produktivnost im je za čak 15 posto niža od europskog prosjeka.

Uz to najavljuju kako do povećanja plaća neće doći jer njihovo osoblje već sada ima najveću bruto plaću u regiji.

Jučerašnji štrajk zahvatio je 900 putnika, a hitni su letovi odrađeni unajmljenim zrakoplovima partnerskih kompanija.

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!