Novosti

PAT POZICIJA U CROATIA AIRLINESU

Pregovori opet propali: Štrajk ide dalje!

Današnji pregovori su propali jer su sindikati odbili prijedlog Uprave da nastave pregovarati uz prekid štrajka, što su sindikalni čelnici ocijenili ultimativnim zahtjevom, ustvrdivši da Uprava ne želi pregovarati.

Ni nakon četvrtog dana štrajka sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa nisu postigli dogovor s Upravom pa će se najvjerojatnije i preko vikenda nastaviti štrajk koji nacionalnu aviokompaniju stoji milijune kuna.

Današnji pregovori su propali jer su sindikati odbili prijedlog Uprave da nastave pregovarati uz prekid štrajka, što su sindikalni čelnici ocijenili ultimativnim zahtjevom, ustvrdivši da Uprava ne želi pregovarati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Rekli su nam da više ne žele pregovarati s nama sve dok ne prekinemo štrajk", rekao je Hini zamjenik predsjednika Hrvatskog sindikata prometnih pilota Tomislav Gradišar.

Dodao je da su jučer Upravi dali prijedlog za prekid štrajka uz minimalne zahtjeve, pri čemu su se odrekli odbitaka za plaću iz travnja ali im je uprava "ultimativno" rekla da više neće pregovarati dok štrajk traje.

"Ljudi ne žele prekinuti štrajk jer, ako ga prekinemo, nismo ništa napravili. Stoga su sindikati odlučni nastaviti štrajk do ispunjenja minimalnih zahtjeva", kazao je Gradišar.

Naglasio je da su sindikati spremni prestati štrajkati u bilo kojem trenutku, uz uvjet da bivši kolektivni ugovor i dalje vrijedi dok traju pregovori o novom ugovoru.

Po Gradišarovim tvrdnjama, to bi kompaniju stajalo 20-ak tisuća kuna dnevno, umjesto milijunske štete zbog otkazivanja letova. Vladu je stoga pozvao da se odredi o budućnosti tvrtke.

Voditeljica odnosa s javnošću Croatia Airlinesa Ksenija Žlof rekla je Hini da je Uprava predlagala nastavak pregovora, ali uz prekid štrajka. Međutim, sindikati na to nisu pristali pa su razgovori prekinuti.

"Croatia Airlines ne može pristati na trenutne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i značajne gubitke, koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije", priopćili su iz CA.

Dodali su da je Uprava CA spremna u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima sindikata akopokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa tijekom predstojećeg vikenda. 

Kompanija očekuje da će i preko vikenda morati unajmljivati zrakoplove da bi putnike prevezla do odredišta.

Šteta prouzročena štrajkom radnim danima kreće se između između milijun i 1,5 milijuna kuna, a vikendom će ta šteta biti još veća zbog skupljeg najma zrakoplova.

Tijekom štrajka zrakoplovi Croatia Airlinesa lete prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa. Sve informacije o smanjenim letovima i njihov točan raspored objavljeni su internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.

'Croatia Airlines više neće živjeti na teret poreznih obveznika'

Ministar financija Slavko Linić poručio je da Croatia Airlines više neće živjeti na teret poreznih obveznika jer Vlada neće dopustiti trošenje sredstava iz državnog proračuna na "one koji nemaju pravo biti na državnom proračunu", a korisnike proračuna upozorio je da više neće biti podizanja poreza građanima.

"Ne može više Croatia Airlines živjeti na teret poreznih obveznika, već treba početi živjeti od svog rada - ili će početi raditi i zarađivati ili više nećemo imati nacionalnu aviokompaniju", istaknuo je Linić na SDP-ovoj tribini o stanju u gospodarstvu.

Hrvatska je odabrala kapitalistički model s tržišnom ekonomijom u kojoj se "plaća mora zaraditi". Stoga je neprihvatljivo da uz prosvjetare i liječnike na državnom proračunu budu i željezničari, piloti i stjuardese. Onda se čudimo što imamo 180 milijardi kuna vanjskog duga, kaže Linić.

Novce treba usmjeriti u investicije, jer samo na taj način možemo spasiti radna mjesta, rekao je Linić dodavši kako građani mogu biti sigurni da će svi plaćati poreze.

Najgledaniji video

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!